Mali: Autoprevoznici danas dobijaju prvu ratu državne pomoći

BEOGRAD –

Isplata prve rate sektorske državne pomoći autoprevoznicima, od ukupno 600 evra po autobusu koje će dobiti tokom pola godine, počeće danas, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da će danas ukupno autoprevoznicima biti uplaćeno 372,4 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Sredstva će dobiti 572 privredna društva, koja imaju 5.279 licenciranih autobusa i ispunjavaju potrebne uslove za dobijanje ove vrste pomoći države“, precizirao je on.

mali, poslovni, forum

Tanjug(Jadranka Ilić)

Mali je dodao da je odobravanje zahteva za subvenciju podrazumevalo ispunjavanje uslova poput posedovanja licence za prevoz putnika i dokaza da je autobus registrovan, da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak, da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće.

Dodao je da je za ovu meru pomoći, koja je sastavni deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije korona virusa, rebalansom budžeta ukupno opredeljeno 2,6 milijarde dinara.

On je podsetio da su autobuski prevoznici imali tešku poslovnu godinu jer su postojala ograničenja kretanja tokom vanrednog stanja a i građani sada mnogo manje putuju.

„Za nas je ovaj sektor izuzetno važan i mi želimo da im pomognemo da opstanu na tržištu i da očuvamo radna mesta i zato mislim da je ova vrsta pomoći dobro rešenje koje će autoprevoznicima mnogo značiti“, rekao je on.

Naveo je da je u okviru trećeg paketa podrške predviđena isplata tri puta po pola minimalne zarade za sve privredne subjekte koji se prijave za tu vrstu pomoći države, i to za mart koja je već isplaćena, za april, koja će biti isplaćena 10. maja, i za maj koja će biti isplaćena u junu mesecu.

„Isplata tri puta po pola minimalne zarade je namenjena za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, tako da se autobuski prevoznici mogu prijaviti i za ovaj vid pomoći države“, podsetio je on.

Dodao je da je pomoć za autoprevoznike deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je ukupno vredan 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Država je prošle godine imala dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra, a ukupno, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije, vredna su oko osam milijardi evra, što je oko 17,2 odsto našeg BDP, naveo je on.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*