Mali: Ne treba nam novac od MMF, cilj je nastavak strukturnih reformi

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će Vlada Republike Srbije danas odlučivati o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je savetodavnog, a ne finansijskog karaktera, što po njegovim rečima govori o poverenju koje je izgrađeno sa tom važnom međunarodnom finansijskom institucijom, ali i potvrđuje naš kredibilitet.

 

„Ovaj aranžman se pravi na 30 meseci, odnosno, trajaće od juna ove do kraja 2023. godine. Cilj je da nastavimo sa strukturnim reformama koje smo započeli u prethodnom aranžmanu koji je završen u januaru ove godine. Ovde govorimo o reformama, pre svega javnih preduzeća, Poreske uprave, o sprovođenju zelenu agende, kao i o  primeni Zakona o fiskalizaciji, Zakona o elektronskom fakturisanju… Dakle, sa njima ćemo razmatrati dalje korake koji treba da doprinesu povećanju konkurentnosti i efikasnosti naše privrede i ubrzanju rasta naše ekonomije“, naglasio je Mali gostujući na RTS-u.

 

Ministar je rekao da je za Srbiju takav aranžman veoma važan, jer se više ne govori o fiskalnoj konsolidaciji i teškim merama, već o merama koje treba da dodatno pojačaju našu konkurentnost.

 

„Kada se govori o bilo kakvim reformama, kada se izlazi na međunarodna finansijska tržišta, veoma je važno da se čuje i da se zna da je MMF u nekoj zemlji i da je njihovo prisustvo u njoj, pre svega savetodavnog karaktera u nastavku reformi. To najviše govori o tome koliko smo spremni da našu ekonomiju poguramo napred“, naveo je on.

 

Objasnio je da je Vlada već usvojila Strategiju upravljanja javnim preduzećima, ali da je potrebno još više raditi na njihovom osnaživanju.

 

„Mi bukvalno napadamo rast preko lične potrošnje, preko porasta plata, penzija, preko javnih investicija, jer imamo rekordna ulaganja. Kao što znate, ulažemo u auto-puteve, u revitalizaciju železničkih mreža, jer želimo da unapredimo i privatne investicije“, rekao je Mali i dodao da ceo svet priča o tome da treba da se pronalaze novi izvori rasta.

Osvrnuo se na rast BDP od 1,7 odsto u prvom kvartalu ove godine, što je prema do sada prikupljenim informacijama, jedan od najboljih rezultata u Evropi.

 

„S obzirom na taj rast, na činjenicu da nam je u odnosu na april prošle godine industrijska proizvodnja veća 33,9 odsto, da je u maju mesecu svaki prihod u budžet bio veći od planiranog – od poreza na dodatu vrednost, poreza na dohodak građana, poreza na dobit, akciza…, mi očekujemo da ćemo drugi kvartal završiti sa rastom između 9 i 11 odsto. To znači da ćemo sigurno ići na stopu rasta ove godine iznad šest procenata. Sa tom stopom, mi smo prvi u Evropi“, istakao je ministar.

 

Mali je objasnio da je to potvrda svih preduzetih mera i masovne vakcinacije koja je sprovedena, zbog čega se privreda gotovo u potpunosti otvorila. On je naglasio da više stope rasta znače i veći prostor za rast plata i penzija, kao i za dodatne investicije u infrastrukturu zemlje.

 

„Sačekaćemo drugi kvartal, a ako stopa rasta bude viša od 6 odsto, mislim da se otvara prostor i za povećanje plata i za povećanje penzija. Lična potrošnja se pokazala kao veoma važan faktor održavanja nekog nivoa privredne aktivnosti tokom pandemije virusa korona. Veoma je važna i za rast u budućem periodu. Maksimalno ulažemo u infrastrukturu kroz javnu potrošnju, očekujemo da i privatni sektor u potpunosti otvori ekonomiju, da radi na maksimumu“, rekao je Mali.

 

Napomenuo je i da je za prvih 56 sati od kada je omogućena onlajn prijava za podršku od 3.000 dinara za vakcinisane građane, prijavljeno 898.000 ljudi.

 

„Večeras, 4. juna u ponoć, kreće sa radom i kol-centar za prijavu, koja je moguća do 15. juna. Odmah nakon toga krećemo sa isplatom“, objasnio je on.

 

Ministar je podsetio da je u maju mesecu isplaćeno prvih 30 evra na račune 5,7 miliona građana, kao i da drugu uplatu mogu očekivati u novembru.

 

„Isplatili smo prošle nedelje i naše građane na Kosovu i Metohiji, a naredne nedelje krećemo i sa trećom uplatom od 50 odsto minimalne zarade. Očekuje nas i uplata novca za nezaposlene. Treći paket mera sprovodimo u dan i u dinar, kako smo i obećali. Nadam se i očekujem da će naša stopa rasta na kraju ove godine biti najveća u Evropi, što će biti ogroman uspeh svih građana Srbije“, zaključio je Mali.

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*