Mali: Očekujem rast BDP-a od blizu sedam odsto

Izvor: Tanjug/Zoran žestić

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da je uveren da će Srbija ove godine ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda viši od šest odsto, a da veruje da će on biti blizu sedam odsto

On je gostujući na TV Pink naveo da su projekcije rasta u proteklih nekoliko dana revidirane naviše, da su relevantne institucije prethodno računale da će domaća privreda u prvom kvartalu 2021. godine ostvariti međugodišnji pad od 1,3 odsto, a da je umesto toga u istom periodu zabeležen rast od 1,2 odsto.

„Možemo da kažemo da će privredni rast sigurno ići preko šest odsto… Mi razmišljamo da ćemo biti bliži sedam nego šest odsto. Ako to ostvarimo biće još prostora za rast plata, penzija. Mi smo blizu prosečne plate od 600 evra, ali je plan da 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečne penzije oko 440 evra“, naveo je Mali.

On je dodao i da je naplata poreza na dodatu vrednost lane i u bruto i neto iznosu bila veća u odnosu na 2019. godinu zbog dodele pomoći svim punoletnim gradjanima od 100 evra, a pozvao je i gradjane da iskoriste mogućnost i prijave se za dodelu finansijske pomoći od dva puta po 30 evra.

„Juče krajem dana smo imali četiri miliona prijavljenih gradjana za tu pomoć, sada smo na 4.000.030 gradjana. Kada se saberu oni koji su se prijavili i oni koji se ne prijavljuju ali imaju pravo na pomoć, mi smo sada na 5,82 miliona gradjana. Prošle godine 100 evra dobilo je 6,19 miliona gradjana“, kazao je ministar.

Danas ističe rok za prijavu gradjana za pomoć čija isplata je u toku i za prvu ratu traje do 20. maja, kao i za preostalih 30 evra koje će država isplatiti u novembru.

Gradjani koji se nisu prijavili za novčanu pomoć to mogu učiniti preko veb-sajta idp.trezor.gov.rs, ili na broj telefona 0800 101 100.

Od 1. juna počinje prijava za 3.000 dinara pomoći za gradjane koji su vakcinisani protiv koronavirusa, koja će trajati do 15. juna.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*