Mali: Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je naša zemlja na dobrom putu oporavka i rasta privrede, i najavio da će se uskoro izaći sa tačnom računicom oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

Mali je u intervjuu za „Večernje novosti“ rekao da to povećanje neće ni na koji način ugroziti budžet Republike Srbije, i naglasio da će biti ukinut i Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija.

On je podsetio na to da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolaze u Beograd u drugoj polovini septembra, a nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, biće izneti konkretni podaci.

Srbija se, kako je ponovio, nalazi na dobrom putu oporavka i rasta privrede. Samo u prvih šest meseci ove godine ostvaren je rast BDP-a od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta za taj period u poslednjoj deceniji.

Prema njegovim rečima, suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno približno 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara.

Ministar je dodao da se pri svemu što se radi vodi računa o tome da ne bude ugrožena fiskalna stabilnost jer smo je, kako je ukazao, godinama gradili i bilo bi neodgovorno da je na bilo koji način ugrozimo.

„Zahvaljujući rezultatima, imamo prostora u budžetu i za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i za povećanje najnižih penzija“ – objasnio je on i napomenuo da se u ovom trenutku ne razmišlja o rebalansu budžeta, s obzirom na to da povećanje i penzija i plata u javnom sektoru može da se realizuje iz postojećeg budžeta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*