Manifestacija LETO NA TRGU GALERIJA 2020.

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Naši sugrađani mogu u večernjim satima da učestvuju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 2. jula do 27. avgusta 2020. godine, u 21.00 sat, moći će da uživaju u opuštajućoj atmosferi zahvaljujući putopisnim pričama, kvizu o umetnosti, koncertima, filmskim projekcijama i predavanjima.

 

Muzejske ustanove na Trgu galerija svojim delovanjem, kolekcijama i najrazličitijim programima oživljavaju Trg i čine ga umetničkim središtem Novog Sada. Manifestacija Leto na Trgu galerija je još jedan način da ukažemo na Trg kao jednu od značajnih kulturnih tačaka po kojoj će Novi Sad biti prepoznatljiv kao Evropska prestonica kulture. Zahvaljujući konceptu same manifestacije, oživljava se prostor Trga kao potencijalnog kulturnog jezgra grada, kao mesta za uživanje i provođenje slobodnog vremena.

 

Manifestaciju započinjemo u četvrtak, 2. jula u 21.00 sat u znaku dobre saradnje s Francuskim institutom u Srbiji – Ogrankom u Novom Sadu, a tim povodom, biće priređen koktel u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i nastup akustičkog ansambla „Klo klo“ iz Novog Sada. Njihov repertoar odlikuje žanrovska raznolikost, a u okviru programa, izvešće frankofone teme i muziku blisku tzv. „jazz manouche“.

 

Dosadašnjom praksom i međunarodnim kontekstom manifestacije pozivi su upućeni predstavnicima ambasada i njihovih kulturnih centara iz različitih zemalja Evrope i sveta, državnim zvaničnicima, mnogobrojnim prijateljima, kolegama i saradnicima muzeja.

 

Program manifestacije priređen je u saradnji sa brojnim prijateljima Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, kao što su Nikola Kostić, Slađana Velendečić Milaković, Marija Stoborod Šibanov, dr Nada Savković, Cinema City, kulturnim centrima Collegium Hungaricum i British Council, te muzičko-vokalnim sastavima Klo klo, Bogdan Rankovići Serboplov.

Ovogodišnja manifestacija realizuje se u okviru platforme „Tvrđava mira“ – četvrte programske platforme projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ koja ima zadatak da afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije.

 

Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2020. omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*