Manje od dva meseca za zamenu oružnog lista

Približava se rok do kada vlasnici pištolja, revolvera i lovačkih pušaka koji nisu zamenili stare oružne listvove, treba to da učine. Njima je za tu obavezu ostalo još samo dva meseca.

Foto: Youtube Printscreen

Iako je, shodno Zakonu o oružju i municiji, koji je Skupština Srbije usvojila 2015. godine, rok za zamenu bio 5. mart 2019, Vlada Srbije je na samom početku prošle godine taj rok produžila za godiun – do 5. marta 2020.

Nakon što je 2015. usvojen novi Zakon o oružju i municiji, početak njegove primene je odložen do marta 2016. Vlasnicima oružja je nakon toga ostavljen rok od tri godine da zamene oružni list. Imajući u vidu da je Zakon uveo niz novina u toj oblasti, pre svega u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, uvođenje obrasca oružnog lista s ugrađenim mikrokontrolerom, ispostavilo se da je ostavljeni rok za zamenu isprava nedovoljno dug za ispunjenje te obaveze.

Naime, uvidom u službene evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i analizom postojećeg stanja, utvrđeno je da se postupci zamene isprava sprovode usporeno. O tome svedoči podatak da je za tri godine samo 100.000 građana zamenilo te papire. To govori i o tome da su mnogi vlasnici oružja, po navici, čekali poslednji čas.

Vlasnik oružja, po zakonu, obavezan je da prilikom zamene oružnog lista donese u policijsku stanicu na uvid oružje, kao i stare isprave. Potrebna mu je potvrda da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Sastavni deo postupka su i dokumenti koji dokazuju tzv. opravdani razlog za posedovanje oružja. Za građanina koji poseduje lovačku pušku ili karabin to je uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopija lovne karte.

Ukoliko je oružje namenjeno sportu, opravdani razlog čini potvrda o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

U slučaju da su pištolj ili puška namenjeni za ličnu bezbednost, vlasnik je obavezan da „na zapisnik” da i izjavu kojom tvrdi da mu je zbog posla koji obavlja ili drugih okolnosti sigurnost ugrožena. Sve to prati terenska provera policije pre izdavanja dozvole.

Osim toga, stariji vlasnici oružja moraće tom prilikom da MUP-u dostave i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za posedovanje oružja. Ipak, biće privilegovani u jednoj stvari u odnosu na one koji sada nabavljaju oružje – nisu u obavezi da prolaze kroz obuku u rukovanju pištoljima ili revolverima.

Takođe, u toku sprovođenja postupka policijski službenici mesno nadležne policijske uprave, odnosno policijske stanice, utvrđuju da li su ispunjeni uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja. To znači da policija proverava da li u kući ili stanu vlasnici oružja imaju sef u kojem će držati svoje puške i pištolje. Sef za bezbedno držanje oružja je obavezan.

Vlasnici i kolekcionari oružja negoduju zbog obimne procedure i plaćanja takse. U Nacionalnoj asocijaciji za oružje (NAOS), koja okuplja trgovce i proizvođače oružja, kao i streljačke klubove i saveze, ističu da, po nezvaničnim podacima, građani Srbije poseduju najmanje 600.000 oružnih listova. Promenu dokumenata vlasnici oružja okupljeni oko NAOS-a vide kao prikrivenu reviziju legalnog poseda vatrenog oružja.

U MUP-u odgovaraju da su novi propisi doneti pre svega u interesu bezbednosti građana.

Tokom preregistracije, svi zakonski uslovi moraju biti ispunjeni, budući da je pojedinim građanima dozvola za oružje izdata pre 20 i više godina. Zato je važna provera da li ispunjavaju sve uslove, kažu u MUP-u.

Vlasnici oružja koji do marta 2020. ne zamene oružne listove kako to nalaže važeći zakon, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oružje i municija oduzmu. Ista kazna predviđena je i za one koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje, a naoružani građani su, po važećem zakonu, dužni da to urade svakih pet godina.

Poslednjih meseci u javnosti se pojavilo još različitih mišljenja o preregistraciji oružja. Naime, portal „Balkanska bezbednosna mreža” preneo je tvrdnju urednika „Dum Dum kanala” Darka Božića, koji na mreži „Jutjub” prati više od 225.000 ljubitelja oružja iz Srbije i inostranstva, da je reč o akciji koju MUP sprovodi nekoliko meseci i koja bi mogla imati brojne bezbednosne, posledice po državu i društvo, ali i finansijske.

– Trenutno se u Srbiji događa nelegalno razoružavanje naroda pod plaštom preregistracije oružja – tvrdi Božić. – Svi legalni vlasnici oružja moraju da zamene stare oružne listove novima sa čipom… U procesu podnošenja zahteva za preregistraciju, vlasnici oružja za ličnu bezbednost, koje ljudi ga poseduju zakonito već godinama, bivaju odbijeni za preregistraciju iako ispunjavaju sve zakonske uslove. Oni dobijaju obrazloženje da im lična bezbednost nije ugrožena.


Za novu registraciju 12.000 dinara

Izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica). Građani koji poseduju oružje s olučenim cevima – pištolje, revolvere, karabine – dužni su da uplate i republičku taksu od 5.360 dinara. Mnogi vlasnici pištolja i pušaka, međutim, to doživljavaju kao dvostruki namet jer su istu taksu platili prilikom odobravanja nabavke i registracije oružja.

Uz te troškove, lekarsko uverenje košta od 3.500 do čak 6.000 dinara (zavisno od zdravstvene ustanove), što ukupan iznos zamene tog dokumenta podiže i na više od 12.000 dinara.


Po njegovim informacijama, samo u zapadnoj Srbiji policija je od građana oduzela između 18.000 i 20.000 komada oružja.

On je naveo da se radi o najdisciplinovanijim građanima, koji nikada nisu učinili nijedno krivično delo ili prekršaj iz oblasti javnog reda i mira jer da jesu, oružje bi im već bilo oduzeto po sili zakona.

Vlasnici oružja koji ne zamene oružne listove rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinaraali i da im se oružje i municija oduzmu

Božić je dodao da su i potencijalne finansijske posledice ogromne jer, ako se svima oduzmu pištolji i revolveri, manjak u buyetu na ime poreza koji se sada plaća biće gotovo 18 miliona evra godišnje.

Kako nezvanično saznajemo, do sada je u toku preregistracije oružja odbijeno pet odsto građana koji su podneli zahtev i njima su pištolji i revolveri oduzeti.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*