Maroko podneo tužbe za klevetu u sklopu afere špijunskog softvera

Francuski predsednik na sastanku Saveta odbrane povodom špijunskog softvera Pegaz (EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL)

Marokanske vlasti, optužene za upotrebu špijunskog softvera Pegaz, odlučile su da tuže organizacije Forbiden storiz (Forbidden Stories) i Amnesti internešenal (Amnesti International) za klevetu, saopštio je danas advokat koji u Parizu zastupa vlasti u Rabatu.

„Kraljevina Maroko i njen ambasador u Francuskoj Šakib Benmusa, ovlastili su advokata Olivijea Baratelija da podnese dve tužbe za klevetu”, protiv organizacija koje su otkrile kupce softvera Pegaz izraelske kompanije NSO.

Tužba je podneta sudu u Parizu, a prvo ročište zakazano je za 8. oktobar.

Istraga konzorcijuma medija nazvanog „Projekt Pegaz” otkrila je da je špijunski softver namenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti korišćen za pokušaj hakovanja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih službenika.

Istragu je koordinisala neprofitna organizacija sa sedištem u Parizu, „Forbiden storiz”, uz tehničku podršku bezbednosne laboratorije organizacije Amnesti internešenela.

Na meti su se našli i visoki zvaničnici, među kojima se pominje francuski predsednik Emanuel Makron, koji je danas održao sastanak Saveta odbrane o pitanju Pegaza.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*