Marš širom Francuske protiv Makronovih mera

(EPA-EFE/YOAN VALAT)

Na hiljade ljudi marširalo je danas širom Francuske kako bi izrazili protest protiv planova predsednika Emanuela Makrona da uvede obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i vakcinacione sertifikate prilikom ulaska u kafiće, restorane i bioskope.

Makron je ove nedelje saopštio nove mere kako bi se zemlja izborila sa drastičnim porastom u broju kovid slučajeva, dok demonstranti kažu da se mora poštovati sloboda izbora onih koji ne žele vakcinaciju, javlja Rojters.

 (EPA-EFE/YOAN VALAT)

Nove mere su već izazvale demonstarcije ranije ove nedelje, zbog čega je policija koristila suzavac da rastera okupljene.

Protesta je bilo u Parizu, Marseju, Lionu, Lilu, i još nekim manjim centrima, a uključivala je i demonstrante sa „žutim prslucima”, koji su, prema pisanju Rojtersa, pokušali da ožive anti-vladine proteste nastale tokom lokdauna.

Uprkos jačini protesta, agencija za strateško istraživanje Ipsos-Sopra Steria Pol je u petak objavila da se više od 60 odsto Fracuza slaže sa obaveznom vakcinacijom zdravstvenih radnika, kao i obaveznim vakcinacionim sertifikatima na nekim javnim mestima, prenosi Tanjug.

 

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*