Masovni ubica Brejvik traži uslovno puštanje

Anders Behring Brejvik (Foto EPA-EFE/LISE ASERUD)

OSLO – Norveški masovni ubica Anders Behring Brejvik biće saslušan na sudu povodom njegovom zahteva za uslovnu slobodu, rekao je za Rojters tužilac koji radi na slučaju, javlja Tanjug.

Brejvik je osuđen jer je detonirao automobil-bombu ispred premijerove kancelarije u Oslu pre deset godina, kada je ubio osam ljudi, a onda je otušao na ostrvo Utoja gde je usmrtio 69 mladih osoba u kampu Radničke partije.

Desetogodišnjica masakra je obeležena u julu.

Brejvik trenutno služi maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, koja može da bude produžena na neodređeno, dodaje britanska novinska agencija. On, međutim, ima mogućnost da traži uslovnu kaznu nakon što odsluži deset godina zatvora.

Tužilac iz Osla je odbio Brejvikovu aplikaciju za ranije puštanje, što znači da će morati da ide na sud, rekla je tužiteljka zadužena za slučaj Hulda Karlsdotir za Rojters, potvrđujući izveštaj novine „VG”.„Glavno pitanje za sud tokom saslušanja je da li danas postoji neposredna opasnost od ponavljanja Brejvikovih zločina ili ne”, navela je Karlsdotir.

Iz kancelarije tužilaštva su zatražili da se saslušanje obavi u okružnom sudu u Telemarku, gde Brejvik služi zatvorsku kaznu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*