Matić i Grejem o Sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i ministar za izvoz Ujedinjenog Kraljevstva, Grejam Stjuart, razgovarali su danas u Palati Srbija o Sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji kojim se definišu budući trgovinski odnosi, s obzirom na to da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Republike Srbije od 1. januara 2021. godine, ne predstavlja više pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministri su se saglasili da Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji treba da u najširem opsegu obezbedi kontinuitet saradnje između dve zemlje, kako u političkom, tako i u ekonomskom delu.

Ministarka Tatjana Matić zahvalila se ministru Grejemu na zalaganjima da se pregovori u vezi sa usaglašavanjem teksta Sporazuma uspešno sprovedu, podsetivši na značaj očuvanja prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima.

„Robna razmena je u proteklih deset godina duplirana i od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra. Imajući u vidu dobre bilateralne odnose i posebno trgovinsku saradnju koja je na visokom nivou sa potencijalom daljeg razvoja, potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji je prioritetno za jačanje ukupne saradnje naše dve zemlje, kao i za nastavak i rast poslovnih aktivnosti izvoznika i uvoznika bez novonastalih opterećenja“, saopštila je Matić.

Ministar Ujedinjenog Kraljevstva Grejem Stjuart istakao je da mu je velika čast što je prvi britanski ministar za trgovinu, koji u ovom veku, dolazi u zvaničnu posetu Srbiji i to u ovako važnom trenutku za britansko-srpske privredne odnose.

„Na pragu smo potpisivanja sporazuma koji će ojačati naše partnerstvo i unaprediti trgovinske odnose Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.  Prilikom ove posete želim i lično da čestitam kolegama u Srbiji, koji su dali doprinos da do ovog sporazuma dođe“, poručio je Stjuart.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*