MDULS: Uprava po meri svih građana

BEOGRAD –

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da je vizija nove Strategije reforme javne uprave (RJU) za naredni desetogodišnji period „uprava po meri svih nas“.

„To je uprava po meri građana i privrede, efikasna, odgovorna i transparetna koja pruza kvalitetne i lako dostupne usluge, uprava po meri državnih službenika, depolitizovana, profesionalna i delotvorna i uprava koja je nosilac promena i reformi, kao i punopravnog članstva naše zemlje u EU“, navodi se u saopštenju.

Strategija, koju je juče usvojila Vlada Srbije, prvi put uvodi krovnu politiku pružanja usluga kako bi se nastavio i unapredio trend razvoja korisnički orijentisanih usluga i uvođenja standarda i kvaliteta u pružanje usluga građanima i privredi.

Strategija reforme javne uprave obuhvata tri akciona plana – upravljanje ljudskim resursima, pružanje usluga i odgovornost i transparentnost, i tri programa u oblasti planiranja i kooridinacije javnih politika, upravljanja javnim finansijama i reformi sistema lokalne samouprave, kroz koje EU prati napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Strategija RJU za period 2021-2030. godine sa Akcionim planom za period 2021-2025. godine izrađena je na osnovu evaluacije prethodnog strateškog dokumenta i uz sveobuhvatne konsultacije predstavnika državnih organa, nezvaisnih državnih organa, udruženja građana i Privredne komore Srbije, kao i uz učešće predstavnika Delegacije EU u Srbiji i predstavnika SIGMA/OEBS.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*