MEĐUSOBNA SOLIDARNOST NOVINARA USLOV ZA POBOLJŠANJE NJIHOVOG POLOŽAJA

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve medije u Srbiji da se obrate toj instituciji ukoliko imaju primedbe na rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, bez obzira da li konkurse organizuju lokalne samouprave, gradske ili republičke vlasti, i naveo da je to jedan od načina na koji Zaštitnik građana može da doprinese unapređenju položaja predstavnika ove profesije.

 

„Zaštitnik građana insistira na poboljšanju socio-ekonomskog položaja novinara od početka izrade jedinstvene platforme za zaštitu novinara, u kojoj će pored napada i pretnji biti beleženi i ovakvi pritisci. To je najznačajnije pitanje jer za sobom povlači mnoga druga“, rekao je Pašalić na on-lajn debati povodom predstavljanja istraživanja „Percepcije socio-ekonomskog položaja novinara i medijskih radnika u Vojvodini“ koju je izradilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

 

Zaštitnik građana može da reaguje u slučajevima primedbi na rezultate konkursa za medijsko sufinansiranje jer to po Zakonu o Zaštitniku građana spada u red njegovih nadležnosti, naveo je Pašalić.

 

„Druga tema koja je vrlo značajna je međusobna solidarnost novinara, koja će se pokazati uskoro kada jedinstvena platforma koju pravimo sa medijskim udruženjima i sindikatima počne sa evidentiranjem napada i pritisaka na novinare preuzevši praktično baze od onih koji te evidencije imaju“, rekao je Pašalić.

 

Zaštitnik građana je naveo da socio-ekonomski položaj i solidarnost novinara govore o suštinskom problemu a to je strah novinara da se organizuju i pristupe sindikatima i strah da sindikalno deluju kako bi poboljšali svoj socio-ekonomski položaj.

 

„Treća tema koja je sa stanovišta zaštite novinara važna Zaštitniku građana su napadi na novinarke koji su najčešće mizogino i seksistički obojeni, sa ciljem da se ta osoba uvredi i povredi. Takvi napadi nisu usmereni na ukazivavanje ili kritikovanje nečega što bi moglo biti predmet kritike već za cilj imaju uvredu osobe po rodnoj osnovi“, naglasio je Pašalić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*