Meksiko tuži Zaru i druge brendove zbog nezakonitog prisvajanja kulture

Meksiko je optužio međunarodne modne marke Zara, Antropolodži i Patoul za nezakonito prisvajanje meksičke kulture.
FOTO: Meksiko tuži Zaru i druge brendove zbog nezakonitog prisvajanja kulture

Foto: Zara
Meksiko je naveo  da su ovi brendovi u svojim kreacijama koristili uzorke autohtonih meksičkih grupa bez ikakve koristi za te zajednice.
Meksičko Ministarstvo kulture saopštilo je u petak da je poslalo pisma koja je potpisala meksička ministarka kulture Alehandra Frausto na adrese sve tri kompanije, tražeći od svake „javno objašnjenje na osnovu čega može da privatizuje kolektivnu imovinu“.
Ministarstvo kulture saopštilo je da je Zara, u vlasništvu kompanije Inditeks, najveće svetske maloprodaje odeće, koristila obrazac karakterističan za autohtonu zajednicu Mihteka iz San Huan Kolorada u južnoj državi Oahaka.
Dizajn o kome je reč nije ni na koji način namerno pozajmljen od umetničkog dela meksičkog naroda Mihtek, niti je nastao pod tim uticajem„, saopšteno je iz Inditeksa u izjavi poslatoj Rojtersu.
Antropolodži, u vlasništvu URBN, koristila je dizajn koji je razvila autohtona Mihe zajednica Santa Marija Tlauitoltepek, dok je Patoul kopirao obrazac iz autohtone zajednice Zapoteko u San Antonino Kastiljo Velasko, obe iz države Oahaka, saopšteno je iz meksičkog Ministarstva kulture.
URBN i Patoul nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*