Meksiko zakopava arheološko nalazište zbog troškova za borbu protiv kovida

Izvor: Alex Halada/AFP (ilustracija)

Troškovi vezani za obuzdavanje pandemije koronavirusa naterali su meksičke arheologe ponovo da zakopaju neobično nalazište u kome su kombinovani kolonijalna i pretkolumbovska era.

Nacionalni Institut za antropologiju i istoriju objavio je 2019. da je pronađen tunel za kontrolu poplava u predgrađu Meksiko sitija koji je imao tehnike španske konstrukcije ali i uklesane asteške simbole.

Institut je planirao da napravi izložbu tog čudnog tunela koji je kako izgleda izgrađen početkom 1600-ih. On je zamenio raniji kontrolni sistem za poplave Asteka, izgrađen 1400-tih da zaštiti Meksiko siti. Kada su Španci osvojili glavni grad Asteka 1521, oni su nepromišljeno uništili delove tog sistema iz pretkolumbobvske ere.

Institut je juče saopštio da će arheolozi samo ponovo pokriti nalazište sa zemljom u nadi da će jednog dana imati dovoljno novca da od njega naprave izložbu.

„Mora se imatri u vidu da je svetska zdravstvena vanredna situacija kovida-19 primorala sve nivoe vlade da prioritet za dodelu novca stave na zdravstvo za stanovništvo. Zbog toga arheološki projekat morao da bude odložen“, saopštio je institut.

Meksiko je morao da proširi svoj neadekvatan bolnički sistem i kupi vakcine i lekove da se bori sa pandemijom od koje je, prema potvrđenim testovima umrlo 237.626 ljudi. Pošto zemlja nije želela da kupi velike količine testova mnogi ljudi su umrli bez testiranja i stvarni broj umrlih je, kako se veruje oko 360.000.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*