Melburn okončava peto kovid 19 zatvaranje

Melburn (EPA-EFE/JAMES ROSS)

KANBERA – Australijski grad Melburn, drugi po broju stanovnika, završava danas peto kovid 19 zatvaranje, objavom države Viktorija da je visoko zarazna delta varijanta korona virusa drugi put poražena.

Petodnevno zatvaranje biće završeno u 23.59 časova po lokalnom vremenu, uz dozvolu školama, kafeima i restoranima da budu otvoreni, ali ljudi neće moći da primaju posetioce u svojim domovima još dve nedelje, rekao je premijer države Viktorija Danijel Endrjuz.

„Ovo zaključavanje poslalo je jasnu poruku da smo u dva navrata suzbili širenje delta varijante virusa. Ne mislim da postoji vlast u svetu koja je bila u stanju da to postigne i svaki Viktorijac treba na to da bude ponosan”, rekao je Endrjuz.

Sidnej, najveći grad u Australiji, gde je širenje delta soja počelo sredinom juna kada se vozač limuzine zarazio dok je prevozio američku vazduhoplovnu posadu sa aerodroma, ostaje zatvoren, već više od četiri nedelje. Novo širenje virusa odnelo je deset života, prenosi Beta-AP.

Uprava države Novi Južni Vels danas je objavila da su otkrivena još 172 slučaja infekcije u poslednja 24 sata, što je novi najviši dnevni broj.

Država Viktorija saopštila je da ima 10 novih slučajeva, ali svi su bili u izolaciji dok su bili zarazni.

Vlada Južne Australije objavila je da će zatvaranje od nedelju dana biti završeno kao što je i planirano, u sredu, pošto danas nije bilo novih slučajeva kovida 19.

U Australiji je vakcinisano samo 16 odsto stanovnika, a dostupne su vakcine Fajzer i Astrazeneka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*