Memorijal umetnika u Spomen-zbrici Pavla Beljanskog

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog danas u 19 časova biće otvorena izložba „Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika“.
d
Foto: Promo

Ova izložba je jedan od programa kojim Spomen-zbirkaobeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost. Projekat je, pored izložbe,čiji je autor Marta Đarmati, obuhvatio i realizaciju monografske publikacije o Memorijalu, kao i interaktivne aplikacije za decu i mlade pod nazivom Soba umetnika. Izložbu će otvoriti Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.

Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen u oktobru 1971. povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za javnost. Zamišljen je kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvara­­­­­ocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Koncepti i postavke ovog prostora menjani su više puta tokom pet decenija njegovog postojanja, ali se osnovna ideja isticanja sećanja na ličnosti umetnika održala do danas.

Izložba će prikazati portrete ili autoportrete svih trideset i pet umetnika čija su dela zastupljena u kolekciji Beljanskog u raznovrsnim tehnikama (uljane slike, skulpture, crteži, grafike, kari­kature itd) kao i druga umetnička dela i predmete, sa idejom da se posetiocima približe njihovi likovi, ličnosti, stvaralaštvo i svakodnevni život. U kolekciji se nalazeDeo izložbe biće posvećen samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru, a tokom njenog trajanja, smenjivaće se i kamerni prikazi značajnih akvizicija. Izložba će moći da se pogleda do 1. avgusta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*