Merkel zabrinuta zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom

Izvor: Reuters/Hannibal Hanschke

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zabrinuta zbog eksponencijalne dinamike rasta broja novih infekcija kovida-19 uz Nemačkoj, posebno zbog širenja delta soja virusa i apelovala na stanovništvo da se vakciniše.

Od sredine jula, broj novih slučajeva kovida-19 dnevno prelazi u proseku hiljadu, a danas je zabeleženo 1.890 slučajeva u poslednja 24 časa, prema Institutu Robert Koh.

„Imamo eksponencijalni rast broja novih slučajeva koronavirusa i smatram da je ta dinamika zabrinjavajuća“ rekla je kancelarka novinarima u Berlinu.

„Treba da pretpostavimo da će se udvostručiti broj novozaraženih za manje od dve nedelje“, dodala je ona.

Zbog rasta broja inficiranih zaraznijim delta sojem, koji je postao većinski u Nemačkoj i u velikom delu Evrope, Merkel procenjuje da je vakcinacija važnija nego ikad.

„Svaka vakcinacija se računa, svaka vakcinacija je korak, mali korak ka povratku ka normalnosti za sve. Što nas je više vakcinisanih, utoliko ćemo ponovo biti slobodniji, ne samo kao pojedinci nego kao zajednica“, dodala je ona.

Kancelarka koja se protivi obaveznoj vakcinaciji, podsetila je da treba da motivisati one koji nisu vakcinisani.

Do danas je najmanje 60,4 odsto nemačke populacije dobilo jednu dozu od četiri vakcine koje su priznate u zemlji, a 48 odsto je dobilo obe doze.

„Svima koji su se već vakcinisali, kažem vam – Pokušajte da se mobilišete i ubedite druge koji još nisu, bilo u porodici, između prijatelja, na fudbalskom terenu“, rekla je Merkel.

Ukoliko broj infekcija nastavi da raste i da se ne bi preopteretio zdravstveni sistem, kancelarka je nagovestila mogućnost uspostavljanja novih restrikcija da bi se zaustavilo širenje zaraze.

Prema institutu Robert Koh, od početka epidemije u Nemačkoj je od kovida-19 umrlo 91.458 ljudi.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*