Merkelova i Bajden pustili Ukrajinu niz vodu

U Velikoj Britaniji tvrde da je Putinu predata u ruke sudbina evropske energetske sigurnosti, a gasovod „Severni tok 2” nazivaju „gasovodom Molotov-Ribentrop”.

Angela Merkel I Džo Bajden (EPA EFE – Š.T.)

Tužno je gledati kako su Merkel i Bajden odlučili o sudbini Ukrajine. Upravo se o tome i radi, da Ukrajina zadrži status tranzitne zemlje za ruski gas jer u protivnom, kako se boje u Kijevu, ona postaje nebitna i neinteresantna za EU, a utoliko onda lakši plen za Rusiju, piše britanski „Telegraf”.

Jurij Vitrenko, šef ukrajinske naftne kompanije „Naftagaz”, kaže da bi Ukrajina, nakon odobravanja „Severnog toka 2, za kompenzaciju morala da dobije članstvo u NATO-u.

U Evropi se ne smiruju reakcije posle nedavnog dogovora nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Džo Bajdena koji su praktično „aminovali” gasovod „Severni tok 2”.

U Kremlju su zasad obrisali znoj sa čela.

Nove komplikacije mogle bi nastupiti nakon septembarskih izbora u Nemačkoj jer tamošnji Zeleni već najavljuju da bi u slučaju svog dobrog rezultata upalili crveno svetlo za projekat Severni tok 2.

Poljaci i Ukrajinci smatraju sebe najvećim žrtvama tog gasovoda i dogovora Nemačke i SAD.

U Velikoj Britaniji tvrde da je Putinu predata u ruke sudbina evropske energetske sigurnosti. Britanci „Severni tok 2” nazivaju i „gasovodom Molotov-Ribentrop“, aludirajući na sporazum SSSR-a i nacističke Nemačke iz 1939. godine, prenosi Jutarnji list.

Protivnici gasovoda tvrde da njime Evropa neće dobiti veće količine gasa, nego će samo onaj gas koji je u Evropu stizao preko Ukrajine, Slovačke i Poljske sada stizati Severnom tokom 2. Time će Putin dobiti jak politički adut kojim može ucenjivati u prvom redu Ukrajinu, a u konačnici i Evropu, tvrdeći da je to geopolitički projekat.

U Kremlju sada kad je opasnost prošla govore da je „reč o komercijalnom, a ne političkom projektu“ te da će gas i dalje tranzitom kroz Ukrajinu stizati u Evropu.

Doduše, ugovor o tranzitu kroz Ukrajinu ističe 2024. godine pa se već pribojavaju hoće li biti produžen kada se gasovod  „Severni tok” u potpunosti „razradi”.

U Nemačkoj žele da pojačaju svoju odluku najavom da će Severni tok doprineti padu cena gasa za nemačka domaćinstva, ali i saradnik Angele Merkel Norbert Rotgen, koji podržava projekat, ipak kaže da treba biti stalno na oprezu kako se Putinu ne bi time „dalo oružje za ucenu Ukrajine“.

Kandidat Zelenih za ministra spoljnih poslova Omid Nuripur traži od Angele Merkel da „umiri Ukrajinu i ne pusti je niz vodu“.

Prema nekim tumačenjima, Bajden se predomislio kako bi odobrovoljio Putina i sprečio strateško približavanje Rusije i Kine kao trenutno najvećeg suparnika i konkurenta Zapadu.

Kijev očajnički traži saveznike u SAD, a mnogi senatori, poput Teda Kruza i Peta Tumeja, ne slažu se sa Bajdenovom odlukom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da 30. avgusta otputuje do Bele kuće, ali sada se čuju glasovi da bi se put mogao prolongirati na neko vreme. Poljaci pokreću akciju „antiseverni tok“ među njihovim saveznicima u EU.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*