Merkelova nije uspela da „slomi” Putina

Berlin je brzo uzvratio i zadao veliki udarac Moskvi – izdavanje upotrebne dozvole za gasovod Severni tok 2 privremeno je prekinuto, piše Politika.

Putin je Merkelovu u Kremlju dočekao cvećem (EPA – Sputnjik)

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel, ni posle dva razgovora nije uspela da „slomi” Vladimira Putina da iskoristi svoj autoritet i utiče na Aleksandra Lukašenka oko prebacivanja migranata na spoljne granice Evropske unije. Zbog toga je kancelarka, vrlo nevoljno, morala da stupi u kontakt sa predsednikom Belorusije, navode nemački mediji.

Angela Merkel i Aleksandar Lukašenko razgovarali su gotovo jedan sat o migrantskoj krizi.

Zapadni analitičari smatraju da su Putin i Lukašenko dostigli su cilj – EU, koja ne priznaje legitimitet beloruskog predsednika, morala je ipak da direktno komunikaciju sa Minskom, što oni tumače prvim korakom ka priznavanju Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije.

Bundestag je doneo rezoluciju o nepriznavanju izbornih predsedničkih rezultata u Belorusiji zbog navodne krađe glasova u korist Lukašenka. Međutim, Lukašenko je dobio na važnosti, a EU je opet pokazala određenu slabost, jer je pristala na rutinsku moskovsko-minsku ucenu, iako priprema rigorozne sankcije, navode svetski mediji, a prenosi „Jutarnji list”.

Međutim, Berlin je brzo uzvratio i zadao veliki udarac Moskvi – izdavanje upotrebne dozvole za gasovod Severni tok 2 privremeno je prekinuto, što je u Moskvi izazvalo prilično nezadovoljstvo. Moskovska berza odmah reagovala i deonice Gasproma su pale za nešto manje od dva odsto, ali su cene gasa na svetskom tržištu porasle 10 posto. Nemci su obrazložili odluku da izgradnja mora da se reorganizuje u skladu sa nemačkim zakonima.

Kako navode poznavaoci prilika, očigledno je da svi sada igraju prljavo i bez rukavica, svim raspoloživim sredstvima.

Podsećanja radi, Poljska, kao i zemlje EU, tvrde da Lukašenko namerno propušta migrante da uđu u tu zemlju članicu Unije. Sa druge strane, zvanični Minsk to demantuje i ističe da nema resurse da kontroliše toliki priliv migranata. Lukašenko je predložio da oni prevezu migrante do Nemačke kako bi se izbegla dalja eskalacija krize, što je Berlin odbio.

Na teritoriju Evropske unije, u prvih deset meseci prošle godine, probilo se oko 135 hiljada migranata iz raznih zemalja, pokazuju podaci „Fronteksa”

Poljska i Litvanija, koje su najviše na udaru, objavile su da neće primati izbjeglice koji imaju uredne beloruske turističke vize.

„Oni su turisti, a ne migranti koji stižu iz zemlje u krizi, stoga ne možemo da im pružimo azil“, kažu u Varšavi i Vilnjusu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*