Mesec frankofonije završen promocijom veb-sajta Galerije Matice srpske na francuskom jeziku

Tokom marta raznovrsnim programom obeležili smo Mesec frankofonije u Galeriji Matice srpske. Za sam kraj manifestacije pripremili smo video prezentaciju sa izjavama dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske i NJ. E. Žan-Luja Falkonija, ambasadora Francuske u Srbiji, koji su ukazali na značaj dosadašnje saradnje i novog veb sajta Galerije koji je zahvaljujući decenijskoj saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad preveden i na francuski jezik.

 

Novi vebsajt koji kako vizuelno tako i upotrebno prati svetske trendove kada je reč o digitalnom predstavljanju muzeja, omogućava lakše pretraživanje događaja i detaljnije informisanje kako o izložbama koje su održane u proteklih nekoliko godina, tako i o izložbama koje ih očekuju. Kako bismo sadržaj i kolekciju učinili dostupnim i posetiocima iz inostranstva i sa željom da se kroz zajedničko delovanje Galerije Matice srpske i Francuskog instituta u Srbiji ukažemo na veze između francuske i srpske kulture, veb sajt je preveden i na francuski jezik. Na ovaj način učvrstili smo veze između ove dve kulture i omogućili da  novu internet prezentaciju koriste i posetioci frankofonog govornog područja. Sajt možete pogledati na:  https://www.galerijamaticesrpske.rs/fr/, a izjave na: https://www.youtube.com/watch?v=3HjR0uxZCpw&t=2s.

 

 

Frankofonim programom u Galeriji Matice srpske publika je imala priliku da se upozna sa društveno-umetničkim prilikama u Francuskoj krajem XIX i na početku XX veka, likovnom i muzičkom umetnošću toga doba, kao i sa značajem koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva kroz predavanja, promociju knjige, koncert i kreativne radionice za decu.

 

 

 

 

Prateći program izložbe

Matrica. Monologija Danila Vuksanovića

Poslednje autorsko vođenje kroz izložbu i predstavljanje kataloga

  1. april 2021. godine u 19.00 sati

 

Tokom prethodnih pet meseci posetioci su imali priliku da kroz izložbu Matrica. Monologija Danila Vuksanovića i njen prateći program, preispitaju odnos kolekcije Galerije Matice srpske i savremene umetnosti. Poslednje autorsko tumačenje izložbe i predstavljanje kataloga biće održano u petak2. aprila 2021. godine u 19.00 sati. Pored mr Danila Vuksanovića autora, o konceptu kataloga  i izložbe govoriće i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Zoran Todović, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Danilo Vuksanović, slikar, konzervator i muzejski mislilac, je za polaznu tačku ove izložbe izabrao, do sada, nepoznatu i neobrađenu zbirku klišea iz kolekcije Galerije Matice srpske. Posvećen izučavanju života predmeta u muzeju, njegovom izlaganju, predstavljanju i načinima ostvarivanja komunikacije sa publikom, kao i procesima nastanka savremenog umetničkog dela kroz dijalog sa prošlošću, kreirao je jedinstvenu izložbu Matrica, kojom je pred javnost izneo svoja opažanja, razmišljanja i viđenja, koji će biti predstavljeni razgovorom o izložbi  i katalogu. Na ovaj način biće ukazano na važnost simbola prošlosti za autora, koje postavlja kao modele za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku, idejno spajajući i otvarajući prostor za nesmetanu komunikaciju i povezivanje prošlosti i sadašnjosti.

Zbog poštovanja epidemioloških mera, broj posetilaca je ograničen. Iz tog razloga, je potrebno prijaviti prisustvo popunjavanjem onlajn formulara:  https://forms.gle/p3fXf1VtYue52f197

Molimo posetioce da poštuju propisane mere zaštite: dezinfekcija ruku, nošenje maski, kao i razmak između posetilaca.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*