Mihajlović: Dogovor Vučića i Putina veliki rezultat za Srbiju, cena gasa za domaćinstva nepromenjena

BEOGRAD –

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je, gostujući na RTS-u, da je dogovor koji su predsednici Vučić i Putin postigli o ceni i isporuci gasa veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast.

Ona je ponovila da cene gasa za domaćinstva ostaju nepromenjena.

mihajlović

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Vučić i Putin velika je i vrlo važna vest. To nije samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih odnosa dve države, to je važno za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje. Imaćemo dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci. To sigurno znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu to znači da ostaje konkurentna i da možemo da očekujemo dalji rast, a to će svakako doprineti novim investicijama, jer će pospešiti gasifikaciju. Cena od 270 dolara za hiljadu kubnih metara je 3,6 puta niža od trenutne cene na evropskim berzama i to nema nijedna druga država“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor i graditi novo skladište gasa.

„Ovo je trenutak kada treba da razmišljamo o strateškim rezervama gasa i da planiramo dugoročno, jer je sigurno da nas energetske krize očekuju u narednim godinama i decenijama, s obzirom na rast potrošnje. Ne mora problem biti kod nas, videli smo kako se situacija u Bugarskoj odrazila ne čitav region“, rekla je ona.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*