Mihajlović: Novi zakoni omogućiće građanima niže račune i ličnu proizvodnju električne energije

BEOGRAD –

„Dugo smo čekali na nove zakone u energetskom sektoru kroz koje ćemo omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, a isto tako i da sami delom učestvuju, a delom uz pomoć države i grada dobiju subvencije da urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima“, izjavila je za jutranji program TV Prva potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, navodi se u saopštenju.

zorana, mihajlovic, 1

Tanjug (Strahinja Aćimović)

Ona je istakla da Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, što dalje znači i da su naši računi za struju i grejanje veći.

„Kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti pravimo upravu, kroz koju ćemo omogućiti građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, 50 odsto će ići od uprave, države i grada, a 50 odsto će obezbediti građani. U pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti najjednostavnija moguća, jer nije nam cilj da građani gube vreme po šalterima skupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade izjavila je da Srbija po prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će, između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju može da bude i proizvođač.

„Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi. Kada niste kod kuće, ta energije se i dalje proizvodi, odlazi u distributnivnu mrežu i čuva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge će vaši računi biti niži“, poručila je ona.

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona – zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije, navodi se u saopštenju.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*