Mihajlović sa Čen Bo o saradnji u energetici, posle sa direktorima Svetske banke i IFC o zelenoj energetici

BEOGRAD –

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo o aktuelnim projektima koje kineske kompanije realizuju u Srbiji, kao i mogućnostima nove saradnje u energetici i rudarstvu.

kineska, ambasadorka, 280421, (2)

Vlada Srbije

Kako je saopštilo Ministarstvo, Mihajlović je izvestila ambasadorku o statusu projekta „Kostolac B3“, koji realizuje kineska kompanija CMEC, kao i o saradnji sa kompanijama „Ziđin koper“ i „Ziđin majning“.

„Imamo odličnu saradnju sa svim kompanijama i Ministarstvo je tu 24 sata da pruži podršku, da se ugovorena dinamika radova poštuje, da sva dokumentacija bude u skladu sa našim zakonima i standardima zaštite životne sredine i da prevaziđemo izazove koje pandemija virusa korona nosi. Radujemo se otvaranju novog rudnika ‘Čukaru Peki'“, rekla je Mihajlović.

Navela je da je Srbija dobila četiri nova zakona u oblasti rudarstva i energetike i da se završava i novi investicioni plan.

„Prostora za ulaganja u energetici je mnogo i kineske kompanije su dobrodošle“, poručila je Mihajlović.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su, pored infrastrukture, rudarstvo i energetika važne oblasti saradnje dve zemlje.

„Već smo postigli dobre rezultate, ali puno je potencijala za saradnju u budućnosti. Naši nacionalni ciljevi su zaštita životne sredine i zelena energetika“, rekla je ambasadorka.

Navela je da Kina ima visoke tehnologije za modernizaciju termoelektrana, kao i razvijene tehnologije za izgradnju vetro i solarnih elektrana.

„Tu smo da razmenjujemo iskustva i znanja. Kada je reč o poslovanju kineskih kompanija, nema dileme, nijednoj kompaniji nije dozvoljeno da krši domaće standarde i da radi mimo zakonskih regulativa“, rekla je Čen Bo.

Mihajlović sa direktorima SB i IFC o novim investicijama

Mihajlovićeva je danas razgovarala i sa direktorom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i regionalnim menadžerom za centralnu i jugoistočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Arijem Naimom o novim investicijama i zelenoj energetici.

Kako je saopštilo Ministarstvo, bilo je reči i o saradnji na projektima u oblasti energetike i rudarstva.

Mihajlović je rekla da četiri nova zakona koja su doneta u oblasti energetike i rudarstva predstavljaju prvi korak u energetskoj tranziciji, ali su važni i za privlačenje novih investicija u oblasti energetike.

„Naša vizija su zelena energetika i zelena Srbija i na tome ćemo raditi i kroz dva strateška dokumenta koja pripremamo, a to su integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu i nova strategija razvoja energetike“, kaže Mihajlović.

Izrazila je uverenje da može zajednički da se radi kako na razvoju obnovljivih izvora energije, tako i u oblasti energetske efikasnosti, kao i na pitanjima iz oblasti rudarstva koja su u vezi sa energetskom tranzicijom.

Stiven Ndegva je rekao da je u prethodnom periodu urađen veliki zajednički posao u saradnji Svetske banke sa potpredsednicom Mihajlović i njenim timom i istakao da će u narednom periodu težište biti posebno na obnovljivim izvorima energije, ali i problemu energetskog siromaštva.

Ari Naim pohvalio je izradu novih zakona iz oblasti energetike i istakao da energetska tranzicija zahteva značajne investicije privatnog sektora.

Kako je naveo, IFC ostaje posvećen podršci projektima u oblasti energetike, kako kroz opredeljivanje resursa za podršku privatnim investitorima, tako i ekspertizom u oblasti zelene energije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*