Mihajlović: Toplana u Priboju prva u Srbiji na biomasu

PRIBOJ –

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji nove toplane na biomasu u Priboju, koja će biti prva toplana u Srbiji koja će raditi na biomasu.

Mihajlović je istakla da je prelazak te toplane na biomasu važan ne samo zbog energetske efikasnosti i kvaliteta energije koju će koristiti građanke i građani Priboja, već i zbog zaštite životne sredine.

zorana, mihajlović

Izvor: Instagram

Navodi da se time smanjuje emisija štetnih gasova za najmanje 70 odsto.

„Ako postoji nešto što je važno i za Priboj i za celu Srbiju, to je da vodimo računa da imamo održivu energetiku i da vodimo računa o zaštiti životne sredine“, rekla je Mihajlović posle obilaska nove toplane u izgradnji.

Ona je zahvalila Nemačkoj i Nemačkoj razvojnoj banci KfW, sa kojom su realizovani zajednički projekti vredni stotine milion evra, kao i Švajcarskoj i Švajcarskoj razvnoj agenciji, koja je takođe učestvovala u finansiranju projekta u Priboju.

Mihajlović je rekla da oko 10 odsto toplana u Srbiji koristi mazut, oko 10 odsto ugalj, a oko 80 odsto gas.

„U narednom periodu posetićemo i druge gradove koji koriste lošije energente da pokušamo da razgovaramo sa njima da se prebace na druge izvore energije. To je važno ako želimo da imamo zelenu Srbiju koja će koristiti dobra i kvalitetna goriva, a građani samim tim dobre i kvalitetne izvore toplotne energije“, navela je ona.

Direktor KfW u Srbiji, Ridiger Hartman, rekao je da projekat koji se realizuje u saradnji sa Vladom Srbije i partnerima iz Švajcarske dobro napreduje i da će kad bude završen predstavljati doprinos i klimatski neutralnom razvoju i boljem životu građana.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović je rekao da će Priboj biti jedna od prvih opština u Srbiji koja će sa fosilnih goriva preći na biomasu kao energent u toplani, i najavio da će u slobodnoj zoni krenuti i sa korišćenjem solarne energije.

„Pored ekoloških efekata, građani Priboja imaće i kvalitetnije grejanje. Nadam se da će ovo biti primer i za druge opštine u Srbiji, i zbog ekonomskih efekata, i zbog zaštite životne sredine“, naveo je on.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić rekao je da će projekti prelaska sa fosilnih energenata na alternativna goriva u ovom okrugu i drugi projekti u oblasti energetike doprineti većoj energetskoj efikasnosti, kvalitetnijem životu građana i razvoju u skladu sa principima održivog razvoja.

Vrednost investicije je oko sedam miliona evra, a po završetku radova koji je planiran u oktobru, nova toplana će zameniti staru toplanu na mazut i obezbediće grejanje za blizu 1.500 domaćinstava, odnosno za više od 4.000 stanovnika u Priboju.

Mihajlović je tokom posete Priboju posetila i štand udruženja „Sačuvajmo selo“, koje je predstavilo svoje proizvode.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost podržalo je projekat tog udruženja „Zajedno ka većoj ekonomskoj sigurnosti seoskih žena jugozapadne Srbije“ sa četiri miliona dinara, kroz IPA program kroz koji su podržani projekti ekonomskog osnaživanja žena.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*