Mihajlovićeva: Bez referenduma nema odluke o litijumu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada Srbije jasno rekla da se neće donositi nikakve odluke o istraživanju i eksploataciji litijuma i jadarita, dok se ne uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dok se ne obavi referendum o tom pitanju.

Na pitanje novinara o pisanju pojedinih medija da će „Rio Tinto” otvoriti rudnik litijuma u okolini Loznice odmah po završetku izbora, Mihajlovićeva je istakla da ne postoji nikakav ugovor Vlade  „Rio Tintom”, niti bilo kakva odluka.

„Oni koji to govore su lažni zaštitnici životne sredine. To su političari koji pokušavaju da se dokopaju funkcija. Mislim na Dveri, Zavetnike, Ćutu i sve one koji podbunjuju narod, pre svega onaj u Mačvi”, poručila je Mihajlovićeva novinarima u Palati Srbija, preneo je Tanjug.

Ona je istakla da narod treba da bude svestan da je pitanje litijuma globalno pitanje.

„To nije samo pitanje da li se nama sviđa ili ne sviđa to što imamo litijum. Srbija je jedina zemlja u svetu koja ima mineral jadarit, bogata je litijumom, bakrom, zlatom i antimonom. To su kritični minerali za budući razvoj ne samo Srbije, već i celog sveta, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ako to budemo mogli da eksploatišemo kako treba u skladu sa evropskim i svetskim standardima, onda ćemo, ukoliko se narod na referendumu složi, to i raditi.

„Ako ne budemo mogli, onda i nećemo, ali dozvolite da struka kaže sve informacije”, poručila je ministarka energetike.

Ona je dodala da joj situacija sa „Rio Tintom” liči na situaciju od pre 140 godina kada je Milan Obrenović pokrenuo izgradnju pruge Beograd-Niš.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*