MILAN RADOVIĆ:“STOP AFERAMA I KORUPCIJI“ (VIDEO)

Predstavnici opozicionih stranka uRepublici  Srpskoj  pozvali su građane da im se pridruže u što većem broju na protestu koji će biti održan 2. oktobra u Banjoj Luci. Milan Radović, zamenik predsednika SDS-a i narodni poslanik, u intervjuu koji je dao za Balkan televiziju, rekao je da je protest usmeren protiv medijskog mraka i pokušaja gašenja medijskih sloboda u RS-u.

„Prvi cilj organizovanja protesta je ono što vlast, koja prerasta u totalitarni režim, radi. Njima uvek smeta slodoba medija. Oni su izabrali da ne dozvole digitalni signal iako je već odavno doneta odluka Saveta ministara da se izvrši digitalizacija. Međutim, godinama to nije urađeno. Imamo situaciju da je jedna za većinu građana objektivna televizija, RTV BN, praktično onemogućena da radi ukidanjem digitalnog signala. Jedna od prvih naših parola je „Stop medijskom mraku“ ali i stop aferama i korupciji“, navodi Radović.

Prema njegovim rečima, na protestu će biti traženo ispunjenje dva zahteva. Prvi je da se omogući BN televiziji ravnopravan tretman jer, kako ističe, Alternativna televizija, koja je bliska vlasti, dobila je mogućnost korišćenja digitalnog signala, iako je BN televizija mnogo gledanija.

 

„Sa druge strane, javni servis Republike Srpske RTRS u službi je vladajuće koalicije i to, najvećim delom, Saveza nezavisnih socijaldemokrata gospodina Dodika. Imamo pokušaj stvaranja jednoumlja, totalitarizma, gušenja slobode medija. Mi protiv toga moramo da se borimo jer pitanje je šta je sledeći korak. Režim u Republici Srpskoj naneo je mnogo štete građanima, ima mnogo afera koje nastoji da prikrije, a budžet Republike Srpske koristi kao svoj džep“, ističe Radović.

On navodi primer afere sa kiseonikom, gde je, prema njegovim rečima, firma koja je isporučivala medicinski kiseonik u javnim ustanovama, zapravo uvozila industrijski kiseonik. Kaže da je na nadležnim organima da utvrde na koji način se to dogodilo.

„Moramo naglasiti da je industrijski kiseonik tri puta jeftiniji od medicinskog kiseonika. Pitamo se ko je bio sposoban i kojom tehnologijom da preradi taj kiseonik koji je korišćen kod kovid pacijenata širom Republike Srpske, u gotovo svim bolnicama. Reč je o favorizovanju jedne firme, velike su fakture u pitanju i mi očekujemo da tužilaštvo uradi svoj posao“.

Radović je podsetio na nedavno hapšenje direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Branislava Zeljkovića u okviru istrage o nezakonitostima u radu Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima javnih nabavki zaštitne medicinske opreme.

„Maske su plaćane za 20 puta više nego što je njihova cena. Verovatno će se otvoriti i afera respiratora u Republici Srpskoj, gde je takođe, po onome što mi imamo, želim da se ogradim, višestruko veća cena od nabavne“.

On je ponovio da se mnogo afera vezuje za vlast.

„Većina građana je svesna da se vlast umorila, da nema šta da ponudi i da treba da ode. Zato pozivamo sve ljude na mirne proteste u subotu, 2. oktobra u 17.30h na Trgu Krajine u Banjaluci da kažemo šta mislimo. Očekujemo veliku posetu“, navodi Radović.

Kada je reč o unutrašnje-političkom planu u Republici Srpskoj situacija je komplikovana, rekao je za Balkan televiziju Milan Radović, zamenik predsednika SDS-a i narodni poslanik.

“U Republici Srpskoj imamo na vlasti koaliciju koja vlada punih 15 godina i mi kao opozicija moramo da ukažemo na određene probleme. Ono što brine opoziciju jeste, pre svega, standard građana i izuzetno veliki rast javnog duga Republike Srpske koji je dostigao nivo od preko 6 milijardi KM. Sa druge strane, taj nivo duga je veći od duga Federacije BiH kao drugog entiteta u sastavu BiH. Taj podatak nas zabrinjava iz razloga što Federacija ima duplo više stanovnika i što ima jaču privredu od nas”, naveo je Radović.

Prema njegovim rečima, nametnute dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca koje je nametnuo Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uznemirile su građane Republike Srpske, a s obzirom na to da su sve političke partije iz Federacije, prema rečima Radovića, podgrejavale atmosferu i likovale, to je dodatno zakomplikovalo stvari.

“Mi smo, kao Srpska demokratska stranka, prihvatili da u sklopu parlamentarnih stranaka Republike Srpske usvojimo određene zaključke kojima bi se dalo do znanja da se to više ne može raditi i izglasali smo u Parlamentu da privremeno blokiramo institucije Bosne i Hercegovine gde mi kao entitet i kao srpski narod učestvujemo dok se ta situacija ne reši“.

Međutim, dodaje Radović, ti zaključci su već nekoliko puta prekršeni od strane SNSD-a, za koju kaže da vodi jednu politiku, i govori narodu jednu stvar, a drugo radi.

„Obaveza je bila da se ti zaključci ne krše. Savez nezavisnih socijaldemokrata ih je prekršo i apsolutno pokazao da se igra s osećanjima naroda što nije dobro. Narod se filuje s određenim stvarima koje nisu ni racionalne ni realne“, zaključuje Radović.

 

 

 

IZVOR:BALKAN TV

 

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*