Milanović o Žigmanovu i ambasadoru Biščeviću: Tu neko ne govori istinu

ZAGREB –

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da će pozvati na konsultacije hrvatskog ambasadora u Srbiji Hidajeta Biščevića, nakon što je lider hrvatske manjine u Vojvodini Tomislav Žigmanov izneo više kritika na njegov rad.

„Ja ne znam čiju politiku on tamo vodi. Ne znam je li ovo sve što se piše istina, i da bih to saznao moraću da ga pozovem na konsultacije, jer ne mogu iz beležaka sve da saznam. Tu neko ne govori istinu“, kazao je Milanović novinarima, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi Hrvatske vojske u Gašincima.

Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), izjavio je u emisiji „Nedeljom u 2“ da se hrvatski ambasador u Beogradu Hidajet Biščević, za godinu i po dana svog mandata, nije sastao sa njime kao predstavnikom Hrvata, te da nije ništa preduzeo da povodom, kako je naveo, upućivanja pretnji smrću predstavnicima hrvatske manjine u Vojvodini.

hido, biscevic,ambasador, hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/ Ognjen Stevanović/

Milanović je istakao da, iako je sukreator spoljne politike, nema „apsolutno nikakav uvid“ u rad hrvatskih diplomatskih predstavništava.

„Dakle vidim da se događaju nesuglasice i sukobi u nekim diplomatskim predstavništvima, recimo u Srbiji, ja nemam nikakve informacije o tome“, rekao je Milanović, prenela je Hina.

„Ja sam potpisao odlazak ambasadora (Biščevića) koji ima 70 godina, na zahtev, odnosno na molbu predsednika vlade“, dodao je.

Večernji list je utorak objavio da je Žigmanov 30. marta poslao pismo ministru spoljnih poslova Gordan Grliću Radmanu, u kojemu je optužio Biščevića da deluje protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji.

Žigmanov je kritizirao Bišćevićevu slabu reakciju na uvođenje bunjevačkog govora kao službenog jezika u Subotici, čime, kako tvrdi, Beograd želi da oslabi hrvatsku zajednicu.

U pismu Grliću-Radmanu, Žigmanov je napisao da se Biščević meša u „unutrašnje prilike u zajednici s ciljem da razori ostvareni stepen kohezije i jedinstva, koje Hrvati danas imaju kao nikada ranije u skorijoj istoriji“.

Predsednik DSHV-a je napisao i da Biščević komunicira s osobama „koje aktivno deluju na destabilizaciji i razaranju zajednice“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*