Milićević: Poljoprivreda je razvojna poluga srpske ekonomije

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je na otvaranju 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji je danas počeo u Novom Sadu, da je poljoprivreda jedna od najznačajnih poluga srpske ekonomije, i istakao da su tome doprinele mere Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

„Rast bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini je 4,4 odsto, od čega gotovo trećinu doprinosi poljoprivreda. To govori o tome koliko je agrar važan za našu ekonomiju“, kazao je Milićević.

On je naglasio da je Pokrajinskoj vladi u vrhu prioriteta agrar, te da je u protekle tri godine uloženo više od 20 milijardi dinara za podsticajne mere za osnaživanje poljoprivrednika.

Milićević je dodao da su značajne investicije i u kanalsku mrežu, sisteme za navodnjavanje, gde je investirano više od 65 miliona evra, i obezbeđeno navodnjavanje 107 hiljada hektara obradivog zemljišta.

Ovogodišnji Poljoprivredni sajam je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je naglasio da najznačajnija sajamska manifestacija u ovom delu Evrope svake godine ima konstantan porast izlagača.

„Poljoprivreda jeste ozbiljna razvojna šansa Srbije, ali ona ne može da bude, usamljena, nego mora da bude podržana od strane države i svih nosioca izvršne vlasti. Takođe, poljoprivrednici moraju da budu otvoreni za nova znanja i inovacije, da prihvate nove tehnologije, jer bez toga nećemo biti konkurentni na tržištima koja su nam zahvaljujući boljem političkom ugledu Srbije otvorena“, rekao je Vučević.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je naglasio da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu postao mali za sve koji žele da izlažu, što je dokaz da su Srbija i srpska poljoprivreda u krugu od hiljadu kilometara sigurno najdominantniji sektor.

„Možemo sigurno da kažemo da smo dominantni ne samo u proizvodnji, nego i u trgovini poljoprivrednim i prehrambanim proizvodima“, rekao je Nedimović i ponovio da „Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu“.

Na svečanosti otvaranja obratili su se i ambasador Tunisa Sejf Alah Redzep i pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato.

Ambasador Redzeb je rekao da će Tunis, kao Zemlja prijatelj 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, nastupiti sa 12 kompanija iz Afrike. Kako je naveo, one će predstaviti uglavnom poljoprivredno-prehrambene proizvode, a sajam je za njih dobra prilika da pronađu partnere u Srbiji i regionu.

Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Italija. Kako je naveo Franko Mancato, Srbija i Italija imaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva.

„Pružam podršku italijanskim kompanijama koje žele da posluju na Balkanu. Naše partnerstvo se ne ograničava samo na Poljoprivredni sajam, već želimo da naše dve zemlje sarađuju i van ovakvih manifestacija „, rekao Mancato.

Ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam okupio je preko 1500 izlagača iz preko 60 država.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*