Milijarder osuđen na 18 godina zatvora

(EPA EFE – R.P.)

PEKING – Kineski milijarder, uzgajivač svinja i poljoprivredni magnat Sun Davi je, nakon višenedeljnih tajnih saslušanja, osuđen na 18 godina zatvora i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 3,11 miliona juana (345.000 funti) zbog niza krivičnih dela, uključujući „izazivanje nevolja”.

Posmatrači, međutim, tvrde da je čitav ovaj slučaj politički motivisan.

Sud u kineskom gradu Gaobeidianu, u blizini Pekinga, navodi da je Sun osuđen za krivična dela kao što su „okupljanje grupe ljudi za napad na državne organe”, „ometanje vlade” i „izazivanje sporova i izazivanje nevolja”, što su uopšteni termini koji se često koriste protiv aktivista za ljudska prava i neistomišljenika, prenosi britanski list „Gardijan”.

Sun, otvoreni kritičar vlasti u Pekingu, uhapšen je 11. novembra zajedno sa više od 20 ljudi, uključujući njegovu suprugu, dva sina i snahe.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je optužnica očigledna odmazda za Sunovu dugogodišnju podršku i njegova prijateljstva sa neistomišljenicima vlasti u Pekingu, prenosi Tanjug.

Sun, koji je ovog meseca napunio 67 godina, bivši je uzgajivač svinja koji je osnovao „Davu grupu za uzgoj životinja i stočarstvo”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*