Ministar Nedimović obišao četiri poljoprivredna gazdinstva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas četiri poljoprivredna gazdinstva: Farmu muznih krava Miroslava Vukajlovića u Mišićevu, farme tovnih junadi Mirka Orčića u Đurđinu i Vladimira Žužića u Višnjevcu i Farmu ovaca Stevana Cerovca, u Bačkom Dušanovu. Ministar Nedimović je izjavio da iz Subotice dolazi svaki dvadeseti zahtev za subvencije i da je poljoprivrednicima sa teritorije našeg grada prošle godine isplaćeno skoro osam miliona evra podsticaja.

Uz podsećanje da je poljoprivrednicima omogućen zakup državne zemlje na period od deset godina, ministar Nedimović je najavio da će za tovno govedarstvo država doneti posebne podsticaje u 2020. godini, jer nama, kako je naveo, treba genetskog potencijala, tim pre što imamo sve više izazova i sve više prilika za izvoz, a to je jako važno.

– Samo u prošloj godini gazdinstvima na teritoriji grada Subotici država je dala blizu osam osam miliona evra podsticaja, a svaki dvadeseti zahtev za subvencije u Srbiji, od 160.000 podnetih, stiže iz ovog grada. Više od 8.000 zahteva za subvencije iz Subotice znači da su ovdašnji poljoprivrednici dobro obavešteni o sistemu subvencija i o pravima koja mogu da ostvare u državi, vezano za politiku upravljanja poljoprivrednim zemljištem i za finansijski podsticaj – naglasio je Branislav Nedimović.

Gradonačelnik Laban je izrazio uverenje da ćemo uz pomoć države i dalje nastaviti da razvijamo poljoprivredu, da razvijamo život na selu i da naše mlade zadržimo na selu.

– Grad Subotica takođe izdvaja određena sredstva za subvencionisanje kratkoročnih kredita za poljoprivrednike – istakao je Bogdan Laban.

Miroslav Vukajlović je rekao da se vredi baviti mlekarstvom, da na njegovoj farmi ima 40 muznih krava i da je farma dobila podršku Ministarstva za povrat polovine sredstava za nabavku mašina, odnosno izmuzišta, kao i subvencije za muzne krave.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gazdinstva obišli su i član Gradskog veća Srđan Samardžić i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*