Ministar Zoran Đorđević posetio Suboticu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je Suboticu. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i članom Gradskog veća zaduženim za oblast sporta i omladine Nemanjom Simovićem, u Gradskoj kući, ministar Đorđević je obišao Udruženje slepih i slabovidih Subotica.

 

 

Predsednik Udruženja slepih i slabovidih, Veso Avram, zahvalio se ministru Đorđeviću i gradonačelniku Labanu na poseti Udruženju.

– Član sam Udruženja već 50 godina i ovo je prvi put da ministar dođe u jedno ovako malo udruženje, da nam posveti pažnju i stavi do znanja da slepi i slabovidi nisu na marginama ovog društva – kazao je Veso Avram.

Gradonačelnik Laban je rekao da grad Subotica nastoji da maksimalno pomogne  mere koje za cilj imaju smanjenje siromaštva i ranjivosti pojedinaca koji nisu sposobni da sebi obezbede osnovne uslove za život bilo zbog bolesti, invalidnosti ili starosti.

– Za oblast socijalne zaštite u 2019. godini iz gradskog budžeta izvojeno je ukupno 334 miliona dinara što je u odnosu na ukupan budžet 4,20 odsto, a u odnosu na prethodnu godinu u oblasti socijalne zaštite povećali smo izdvajanja za 5,5 odsto. Pomažemo delatnost blizu 50 subotičkih udruženja u ovoj oblasti, a jedno od tih je i Udruženje slepih i slabovidih za čije smo funkcionisanje u prethodnoj godini izdvojili blizu 750.000 dinara. Pored toga, pomogli smo sređivanje prostorija koje nisu bile adaptirane 30 godina, i izdvojili sredstva za pomoć ovom udruženju koja se odnosi na sportske aktivnosti njegovih članova. Siguran sam da ćemo uz pomoć Vlade Srbije i resornog ministarstva nastaviti sa ovakvim akcijama – naglasio je Bogdan Laban.

Posle sastanka u Gradskoj kući i razgovora o saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i grada Subotice, obišli smo i Udruženje slepih i slabovidih, rekao je ministar Đorđević, i dodao da je poseta raznim udruženjima po Srbiji jedan od zadataka Ministarstva.

– Mi svake nedelje odvojimo po jedan dan da u dva ili tri grada obiđemo naše ustanove kako bismo videli u kakvim uslovima rade i šta im je potrebno. Zahtevi koje od tih udružena dobijamo na papiru razlikuju se od realne situacije na terenu. Udruženju slepih i slabovidih u Subotici ima problema sa prozorima, jer se prostorije udruženja nalaze u staroj, zaštićenoj zgradi. Taj problem ćemo rešiti čim bude izdata dozvola za zamenu prozora. Osobama sa invaliditetom, dakle i slepim i slabovidim, veoma je bitna podrška koju bi imali ne samo od grada Subotice nego i od Ministarstva, u smislu pristupačnosti. Zato bitni objekti u Subotici ubuduće moraju da budu pristupačni za sve osobe sa invaliditetom, moraju da imaju takozvane taktilne table na ulazu kako bi osobe sa invaliditetom, ako dođu same, mogle da se snađu i što brže dođu do onoga šta im treba – naglasio je ministar Đorđević.

On je podvukao da Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zajedno sa gradom Suboticom, namerava da pomogne svim udruženjima u ovom gradu o kojima se danas razgovaralo, a ne samo Udruženju slepih i slabovidih.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*