Ministarstvo finansija: Želimo da pomognemo mladima i privredi

BEOGRAD –

Programom „Moja prva plata“ želimo da podstaknemo zapošljavanje mladih, ali i da podržimo privredu da reši problem nedostatka kadrova, objavilo je danas Ministarstvo finansija na svom instagram profilu.

Ministarstvo podseća da 1. oktobra počinje prijava kandidata za radne pozicije u okviru projekta „Moja prva plata“. Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“.

ministarstvo, finansija, moja, prva, plata

Poziv je dostupan na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, Moja prva plata i dnevnim štampanim medijima.

Ovim programom se omogućava mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca kako bi stekli nova znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećali mogućnosti za zapošljavanje.

SSP:“Moja prva plata“ je nadoknada za volontiranje

Stranka slobode i pravde tvrdi u današnjem saopštenju da program Moja prva plata nije ništa novo, niti je pomoć privrednicima i nezaposlenim mladim ljudima u korona krizi, samo se do sada, kažu, to zvalo naknada za volonterski rad.

SSP u saopštenju navodi da Nacionalna služba za zapošljavanje, preko koje se raspisuje konkurs za pomenutu meru, više od dve decenije raspisuje konkurse kojima finansira nezaposlena lica bez iskustva, kako bi se osposobili za samostalan rad u struci.

Reč je i sada, kako tvrde, o nadoknadi za volonterski rad, a ne plati, a nezaposlena lica ne zasnivaju radni odnos, nego volontiraju bez radnog staža i osigurani su jedino od slučaja povrede na radu.

Poslodavci nemaju nikakvu obavezu da ih nakon toga prime u radni odnos, zaključuje S SP.

Program se sprovodi kod poslodavaca iz privatnog ili javnog sektora. Prioritet imaju privatnici, posebno oni iz devastiranih opština. Planirano je da se u program uključi 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, mlađih od 30 godina, koji nemaju radno iskustvo i nalaze se na evidenciji NSZ.

Radno angažovanje traje devet meseci i ne podrazumeva zasnivanje radnog odnosa.

Dok program traje, NSZ mladima sa završenom srednjom školom mesečno isplaćuje naknadu od 20.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem 24.000 dinara.

Uz naknadu se uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Prva faza realizacije programa je namenjena isključivo poslodavcima, koji se u periodu od 17. avgusta do 25 septembra prijavljuju na sajtu.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koji će se u periodu od 1. oktobra do 15. oktobra prijavljivati na sajtu. Treća faza realizacije programa je izbor kandidata od strane poslodavaca u periodu od 16. oktobra do 31. oktobra.

Konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu, počev od 1. do 7. novembra.

Četvrta faza podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u periodu od 8. novembra do 7. decembra.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*