Ministarstvo: Modularna kovid-bolnica u Tetovu izgrađena po najvišim standardima

Izvor: REUTERS/Ognen Teofilovski

Nakon što su se jutros u medijima i na društvenim mrežama pojavile informacije da bi građevinski propusti mogli biti uzrok požara u montažnoj bolnici u Tetovu, Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije obaveštava javnost da su svih 19 modularnih kovid-bolnica u toj zemlji tipske zgrade izgrađene prema po najvišim medicinskim i bezbednosnim standardima.

Modularni kovid centri, uključujući bolnicu u Tetovu, otvoreni su nakon tehničkog prijema, a tokom izgradnje svih montažnih bolnica građevinski materijali su sertifikovani, navode iz ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da je kovid centar u Tetovu projektovan sa tri ulaza, da su hodnici široki 2,4 metra, a prozorske ograde niske, u slučaju evakuacije. U zgradi nije korišćeno drvo, a sačuvani su svi drugi potrebni elementi za bezbednost, dodali su.

„Nakon puštanja u rad napravljen je uredan tehnički prijem. Tokom izgradnje uredno su dokumentovani zapisnici za naznačenim tehničkim napomenama – silikonske lajsne za podove, nivelisanje sifona u toaletu, produžetak dela oluka itd. Ti zahtevi su ispoštovani i otklonjeni su pre stavljanja u upotrebu i pre hospitalizacije pacijenata. Ovi dokumenti će danas biti dostavljeni javnosti i medijima“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da kovid centar u Tetovu ima sve potrebne sertifikate za zaštitu od nesreća.

„Pozivamo vas da ne spekulišete sa takvim informacijama. Ministarstvo zdravlja očekuje da stručnjaci i istražni organi u što kraćem roku ispitaju slučaj ove strašne nesreće. Svi aspekti slučaja trebalo bi da budu predmet temeljne i brze istrage i naravno odgovornosti ako istraga to pokaže. Sami montažni kovid centri bili su i još uvek su ključni u rešavanju pandemije i hospitalizacije pacijenata. Građene su po najvišim standardima, a nabavka koju vrši Ministarstvo zdravlja je u skladu sa standardima za takve bolnice, koji se koriste u mnogim zemljama širom sveta“, navodi Ministarstvo zdravlja.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*