Ministarstvo: Organi preminule hrvatske devojčice idu u Nemačku i Mađarsku

preminula devojčica u HrvatskojIzvor: Luka Stanzl/PIXSELL

Lekarski tim Klaićeve bolnice u Zagrebu, predvođen direktorom Goranom Roićem, poručio je da je učinjeno sve da se spasi život teško povređene dvoipogodišnje devojčice koja je u nedelju podlegla povredama. Roić je potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju njenih organa uspešno sprovedena, a iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da organi idu u Nemačku i Mađarsku, s obzirom na to da je Hrvatska članica Eurotransplanta.

“Eksplantacijski postupak je u toku. U sklopu međunarodne saradnje s Eurotransplantom prijavljen je davalac organa ET 178077 te su putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi dodeljeni primaocima dečjeg uzrasta. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primaoca u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četvorogodišnjeg primaoca u Nemačkoj”, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva, prenosi N1 Zagreb.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš pojasnio je juče za N1 Zagreb da „prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu lečenja, nakon utvrđene moždane smrti i ispunjenih kriterijuma za davanje organa, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s porodicom u svrhu dobijanja pristanka za donaciju organa“.

Podsetimo, devojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanela teške povrede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa devojčice.

“Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentkinja našla utehu u večnosti gde će biti sigurnija i srećnija nego ovde”, poručio je Goran Roić.

Istakao je da je pre same eksplantacije organa bilo potrebno sprovesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, juče uspešno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za transplantacijski program, s Eurotransplantom čija je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Pedijatar: Učinili smo sve

“Sproveli smo sve mere intenzivističkoga lečenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan”, rekla je Karmen Kondža, pedijatar u Jedinici intenzivnog lečenja.

Dodala je da je devojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

“Ona će donirati organe i spasiće neke druge živote. Učinili smo sve”, rekla je Kondža.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*