Ministarstvo: Pokrenut postupak protiv sudije u slučaju vozača s Karaburme

Maja PopovićIzvor: N1

Ministarka pravde Maja Popović podnela je zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, rečeno je iz Ministarstva pravde za N1.

Kako su naveli iz Ministarstva, za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen.

Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine, navode.

„Međutim, pored ovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije. Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije“, navode iz Ministarstva pravde.

Ministarka pravde najavila je za vikend da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije“ koja nije odredila pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi u Beogradu.

Ova odluka sudije u međuvremenu je preinačena, pa je L. G. određen pritvor do 30 dana.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*