Ministarstvo pozvalo računovođe da na vreme podnesu zahtev za dobijanje dozvole

Ministarstvo finansija pozvalo je sve koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga da blagovremeno podnesu zahtev za dobijanje dozvole i upišu se u Registar pružalaca računovodstvenih usluga.
Ministarstvo pozvalo računovođe da na vreme podnesu zahtev za dobijanje dozvole

Foto: Pixabay
Ministarstvo podseća da su pravna lica, odnosno preduzetnici koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga, dužni da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o računovodstvu, najkasnije u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 1. januara 2023. godine.
Prema aktuelnim podacima iz APR-a, na dan 30. jun 2021. godine, dakle 18 meseci pre isteka roka, ukupno su 342 pravna lica i preduzetnika upisana u Registar, čime su uskladili svoje poslovanje sa ovim zakonom.
Međutim, kako se navodi u saopštenju, postoji značajno veći broj onih koji još uvek nisu podneli zahtev za dobijanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga kod Komore i samim tim nisu upisani u Registar, te ih Ministarstvo finansija poziva da to učine.
Za nepostupanje u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu, propisane su novčane kazne i to od 100.000 do 3.000.000 dinara privredni prestup za pravno lice, od 20.000 do 150.000 dinara privredni prestup za odgovorno lice u pravnom licu i od 100.000 do 500.000 dinara prekršaj za preduzetnika.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*