Ministarstvo reagovalo na vest da Novosađani pomažu domaćim proizvođačima krompira koje uništava uvoz

Ministarstvo poljoprivrede reagovalo je na vesti u medijima o problemima domaćih proizvođača krompira koji ne mogu da prodaju prošlogodišnji rod, pa je posredovalo između proizvođača i kupaca da otkupe određene količine ove robe, potvrđeno je danas Tanjugu u ministarstvu.

 

Ministarstvo reagovalo na vest da Novosađani pomažu domaćim proizvođačima krompira koje uništava uvoz

Foto: Pixabay
Ovih dana u dvorište porodice Gujaničić u selu Akmačići kod Nove Varoši koja ima čak 500 tona krompira na lageru stigao je šleper u koji je utovareno prvih 30 tona ovog povrća, prenosi Regionalna informativna novinska agencija (RINA).
„Svesni smo da je ova proizvodnja jako promenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije. Bili smo potpuno bespomoćni kad je prodaja u pitanju, ali sada vidimo to svetlo na kraju tunela. Danas je otišao deo robe, a očekujemo da će uskoro biti prodat i još deo prošlogodišnjeg krompira. Ne moramo nešto mnogo da zaradimo, važno je da ne budemo u velikom gubitku kako bi mogli da se spremamo za novu, ovogodišnju setvu„, rekao je za RINU proizvođač Radoš Gujaničić.
Problem u plasmanu srpskog krompira nastao je, kako je navedeno, zbog velikih količina robe i vrlo male potražnje, jer su i Evropa i region preplavljeni ovim povrćem, ali je rešenje pronađeno u tome da domaći marketi otkupe robu od srpskih poljoprivrednika, navodi agencija.
Prema ovim navodima, određene količine krompira će biti otkupljene od proizvođača iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja, jer su to područja gde ima najkvalitetnije robe koja ispunjava stroge kriterijume kupaca.
Njegova proizvodnja je potpuno prirodna, ne prska se i ne sadrži nikakve hemikalije. Dobili smo obećanje da neće propasti, pa se nadamo da će tako i biti„, rekao je Branko Gujaničić iz Akmačića.
Deo roda krompira prethodnih dana otkupljen je i od proizvođača iz sela gornjomilanivačkog kraja, kao i iz Ivanjice.
Podsetimo da je tokom proteklog vikenda Fondacija „Tate Novosađani“ organizovala akciju otkupa 13 tona ivanjičkog krompira kako bi  se pomoglo domaćim proizvođačima, čije proizvode nisu hteli da otkupe lanci supermarketa koji su pre birali uvozni krompir zbog niže cene. Više o tome kako je prošla ova akcija čitajte OVDE.
Autor: Tanjug, RINA, 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*