Minsk optužuje Tihanovsku za terorizam

Aleksandar Lukašenko je odlučio da Litvaniju i Poljsku suoči s Interpolovim zahtevom za izručenje osoba koje su organizovale eksplozije na demonstracijama

Svetlana Tihanovska tokom posete Švajcarskoj (Foto EPA-EFE/Martial Trezzini)

Pokretanjem krivične istrage protiv Svetlane Tihanovske i odmetnutih bezbednjaka u udruženju BIPOL zbog pripremanja terorističkog napada, Aleksandar Lukašenko je odlučio da izvrši pritisak na države koje pružaju podršku opoziciji u svrgavanju njegove vlasti. Ako belorusko tužilaštvo utvrdi njihovu krivicu, a nema sumnje da će to učiniti, države u kojima se nalaze ove osobe dobiće zahtev za njihovo izručenje po međunarodnoj poternici zbog terorizma. Iako su vlasti Litvanije već rekle da će se „pre pakao zamrznuti”, nego što će Tihanovsku izručiti, beloruske vlasti su odlučile da i dalje vrše pritisak na zemlje domaćine opozicionara iz kojih oni podstiču obnavljanje demonstracija. To su, prema Lukašenkovim rečima, Litvanija, Poljska i Ukrajina.

Pre nekoliko dana, u vreme protesta za Dan slobode, policija je u kanti za smeće u Minsku pronašla eksplozivnu napravu i ima svedoka koji je i na državnoj televiziji potvrdio da je bilo planirano da ona eksplodira u vreme demonstracija, kao i u nekim drugim gradovima. Glavni tužilac Andrej Šved rekao je beloruskim medijima da su pribavili i potvrdu koja dokumentuje saznanja da su organizatori planirali da optuže predstavnike vlasti za teroristički napad koji bi izazvao ljudske žrtve na skupu.

Lukašenko je na sastanku beloruskog Saveta bezbednosti rekao da različite snage, pre svega spolja, zaista žele da „zagreju” situaciju u Belorusiji. On je, na osnovu saznanja službi bezbednosti, naglasio da su se nalogodavci podsticanja antivladinih protesta promenili jer su grupe koje su do sada pozivale na demonstracije u Minsku i vodile ih odustale. Beloruski predsednik, kome je u toku šesti predsednički mandat, tvrdi da su se sada pojavile radikalnije grupe i da je to BIPOL, u kojoj je 10 do 15 bivših vojnih lica koja se nalaze u Poljskoj.

Tihanovska je prošle srede, dan uoči Dana slobode, koji je proglašen 1918, pozvala opozicione simpatizere u Belorusiji da se pridruže „drugom talasu protesta”. Najavila je da će obnovljene demonstracije, kombinovane s diplomatskim pritiskom Zapada, primorati Lukašenka da pristane na mirnu političku tranziciju i nove izbore. Na skupu u Minsku u četvrtak nije bilo velikih uličnih akcija, ali je, prema saopštenju nevladine organizacije „Vesna” (Proleće), privedeno više od 200 ljudi, uz još nekoliko stotina tokom protesta u subotu. Politički analitičari primećuju da su ljudi u Belorusiji uplašeni i razočarani zbog izostanka brze pobede, kao i da su mnogi ili odustali ili su uhapšeni.

Organizacija BIPOL je iz Poljske te srede saopštila da beloruske snage bezbednosti za Dan slobode pripremaju teroristički napad u jednoj od zgrada organa unutrašnjih poslova kako bi diskreditovale protestni pokret. Za sada je nemoguće verodostojno utvrditi ko je koga preduhitrio u optužbama za terorizam. Dobro je da nije bilo ljudskih žrtava, ali je očigledno da je sukob Minska i onih koji podržavaju opoziciju prerastao u opasne akcije koje su već viđene u susednoj Ukrajini. Nakon što je propao pokušaj održavanja generalnog štrajka, beloruske bezbednosne vlasti primenile su „preventivna hapšenja” i najavile krivične prijave, tako da su protesti splasnuli.

Tihanovska iz Litvanije pokušava da održi pitanje rušenja beloruske vlasti na dnevnom redu evropskih lidera, a sada je usmerena na putovanje u Vašington i posetu Džozefu Bajdenu, koji je kao kandidat na predsedničkim izborima izrazio podršku opoziciji. Pre avgustovskih predsedničkih izbora Minsk je posetio tadašnji državni sekretar Majkl Pompeo, što je bila prva poseta jednog američkog zvaničnika od 1994. godine. U to vreme Lukašenkove bliske veze s Rusijom su oslabile, a on je tada optuživao i neke ruske snage da rade na rušenju njegove vlasti. Dogovorena je i razmena ambasadora, a američki Senat je potvrdio da karijerna diplomatkinja Džuli Fišer ide u Minsk kao ambasador posle više od 10 godina. Ambasadorka još nije otputovala u Minsk, ali se u Vilnjusu sastala s Tihanovskom. Opozicionarka je tada pozdravila prisustvo američkog ambasadora u Minsku, ali pod uslovom da ne preda akreditive Lukašenku. U februaru je Stejt department uveo sankcije za 43 beloruska zvaničnika, uključujući i samog Lukašenka.

Tihanovska je najavila da nema nameru da pregovara s Lukašenkom, koji sada sprovodi ustavne promene u zemlji, nego se usmerava na ostvarivanje kontakata s ljudima u vladi koji podržavaju opoziciju. Navodno su već uspostavili tajne kontakte s ljudima u Ministarstvu spoljnih poslova i policiji, koji im dostavljaju informacije i video-snimke mučenja i nasilja nad građanima. Tihanovska tvrdi da je u Belorusiji trenutno 290 političkih zatvorenika, među kojima je i njen suprug, bloger Sergej, umesto koga se kandidovala na izborima, a da se više od 2.500 aktivista, demonstranata i novinara suočava s krivičnim prijavama.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*