MIRA KARANOVIĆ NA SCENI BDP-a Dobitnica „Dobričinog prstena“ u predstavi „Čitač“

Glumica Mirjana Karanović će na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta zaigrati u predstavi „Čitač“, koja se radi po poznatom romanu Bernarda Šlinka u režiji Borisa Liješevića.

Foto:Luka Šarac

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. (dramatizacija Fedor Šili) kroz neobičnu ljubavnu priču zrele žene i vrlo mladog momka preispituje konflikt posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, otvara spektar etičkih dilema, moralnih izazova… Pomenimo, knjiga je prevedena na trideset devet jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine.

Reditelj Liješević napominje: „Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drug“.

Uz Mirjanu Karanović, dobitnicu „Dobričinog prstena“, priznanja koje će joj biti uručeno 19. februara, uloge tumače Marko Grabež, Slobodan – Boda Ninković, Milena Pavlović Čučilović, Milica Zarić, Ivan Tomić. Premijera je planirana za 3. april.

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*