Mirović obišao ekipu na snimanju filma „Drava se ne predaje“

Nakon Beograda glumačka postava filma „Drava se ne predaje“ preselila se u Belegiš kod Stare Pazove, gde je nastavljeno snimanje dokumentarno-igranog ostvarenja o posadi kraljevskog ratnog broda „Drava“, a radnja je smeštena u 1941. godinu kada su članovi posade poginuli u Aprilskom ratu.
mirovic
Foto: Pokrajinska vlada

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, koji je danas prisustvovao snimanju, rekao je da veruje da će reditelj Nikola Lorencin uspeti da na filmskom platnu ovekoveči ove istorijske događaje.

Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavnu ulogu tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda „Drava“, koja je stradala u Aprilskom ratu 1941. godine pod komandom Aleksandra Berića.

„Za nas, posebno nas u Vojvodini, to je još jedan dokaz heroizma, patriotizma naših ljudi, rodoljublja, svega onoga što krasi i obeležava srž našeg naroda, želju da u teškom vremenu pokažemo ljubav prema svojoj zemlji, a poručnik Berić uz sve teškoće pre 80 godina izabrao je heroizam, žrtvu i verujem da će glumci i reditelj uspeti da to prenesu na filmsko platno“, rekao je Mirović.

Foto: Pokrajinska vlada

On je istakao da će Pokrajinska vlada putem konkursa resornog sekretarijata nastaviti da podržava filmove koji se pre svega odnose na našu istoriju i tradiciju, jer se na taj način podsećamo na najveće ljude naše istorije i stvaramo uzore mladim generacijama.

„Aleksandar Berić dao je svoj život i zadužio naš narod hrabrim delom. Njegov čin živi i danas, a mi želimo ovim filmom da podsetimo na našeg velikog heroja i njegovu ličnu žrtvu“, kazao je reditelj Nikola Lorencin.

Poručnik Berić komandovao je u Aprilskom ratu 1941. godine brodom „Drava“ i za šest dana uspeo je da nanese velike gubitke nacistima. Položio je svoj život 12. aprila ne želeći da se preda okupatoru zajedno sa svojom posadom.

Reditelj Lorencin priča kako je Lazar Đukić „otkrovenje“ u ulozi poručnika Berića, te da je danas tokom snimanja ležao dva sata, pola u vodi, pola u pesku kako bi dočarao jedan trenutak te dramatične priče o komandantu Drave.

Foto: Pokrajinska vlada

„Marija Bergam je vrlo dobro tu ličnost donela jer smo je koncipirali kao ženu koja je rasla u Crnoj Gori i koja je ponela iz Kotora svoj način govora i akcente i Marija je to izvanredno uradila“, naveo je reditelj.

Snimanje filma inicirala je Komanda rečne flotile, uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade.

Film je prvobitno sniman u Beogradu, a nakon Belegiša ponovo se vraća u Beograd, dok će pojedini delovi biti snimljeni u Novom Sadu i Čelarevu.

Premijera se očekuje 6. avgusta ove godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*