Mirović: Očuvanje kulturnog nasleđa naš je zadatak

„Očuvanje svih oblika kulturnog nasleđa istovremeno je izraz poštovanja prema prošlosti i dokaz odgovornosti prema budućnosti, zato naš zadatak i jeste da ono što smo od predaka dobili na čuvanje, sačuvano i obogaćeno predamo našim potomcima“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, danas u Staparu, nakon obilaska Četvrte tkačke kolonije.

Reč je o tradicionalnoj manifestaciji čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa AP Vojvodine u službi ekonomskog osnaživanja žena i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova poput staparskog ćilima.

„Zbog veštih ruku koje prave ćilime, ali i zbog značajnih ljudi ovog kraja, poput pisaca Miroslava Josića Višnjića i Boška Ivkova, vrednih ratara rekordera u poljoprivrednoj proizvodnji, Stapar svakako ima posebno mesto na vojvođanskoj i srpskoj ne samo geografskoj, nego i svakoj drugoj mapi, i zato podrška Pokrajinske vlade neće izostati“, rekao je predsednik Mirović.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je danas obilazeći tkačku koloniju u Somboru da su ovakvi projekti važni za unapređenje položaja žena u ruralnim područjima kao i za spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije.

“Važno je što smo danas ovde, jer na tkačkoj koloniji u Staparu u prilici smo da vidimo našu istoriju, naš identitet. Kad spojimo to sa modernom Srbijom, možemo da idemo napred”, rekla je Mihajlovićeva.

Zahvalivši se pokrajinskoj i republičkoj vladi na podršci, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izjavila je da je ideja da se u lokalnoj zajednici napravi iskorak i da se na staparski ćilim ugledaju i druga udruženja i zajednice, kako bi i same pronašle i revitalizovale kulturno blago tog podneblja.

Manifestaciji su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predstavnici diplomatskog kora.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*