Mjanmar: Policija danas ubila najmanje 50 demonstranata

Protesti protiv puča nastavljeni su uprkos pojačanim nasilnim akcijama protiv demonstranata od strane snaga bezbednosti. (Foto EPA-EFE/STRINGER)

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su danas najmanje 50 demonstranata u raznim delovima zemlje. U regionu Mandalajum, drugog po veličini grada u Majnmaru, ubijeno je najmanje 13 ljudi, u regionu Sagaing devetoro, navodi se u izveštaju lokalnim medija.

Protivnici puča izvedenog 1. februara izašli su i danas na ulice više gradova, uprkos jučerašnjem upozorenju hunte da bi na njih mogla biti otvorena vatra, „u glavu ili leđa”.

Istovremeno, oficiri hunte su proslavljali Dan armije, a vođa hunte, general Min Aung Hlaing, predvodio je vojnu paradu u glavnom gradu Najpjitavu i ponovio obećanje da će u zemlji biti održani izbori, ali nije naveo kada bi to moglo da se dogodi, javio je Rojters prenosi Tanjug.

Protesti u Mjanmaru održavaju se skoro svakog dana otkako je hunta preuzela vlast, a prema podacima Udruženja političkih zatvorenika, u protestima je do sada poginulo najmanje 328 demonstranata.

Iz ove organizaciji tvrde da je četvrtina ubijenih bila je pogođena metkom u glavu, što budi sumnje da su bili namerne ciljani.

 

 

IZVOR.POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*