Mjanmar: Snage bezbednosti ubile još šestoro demonstranata i uvele ratno stanje

JANGON –

Snage bezbednosti vojne hunte u Mjanmaru danas su ubile još šestoro demonstranata.

Tokom jučerašnjih intervencija snage bezbednosti su ubile nekoliko desetina demonstranata, a građani su zapalili više radnji kineskih vlasnika u Jangonu, preneo je Rojters.

U Mjinđijanu smrtno je stradalo troje ljudi, među njima 18-godišnji maldić i jedna devojčica, a u Aunglanu dvoje.

mjanmar, protesti

EPA-EFE/STRINGER

Kineski dnevnik Global Tajms preneo je da su „vandali u Mjanmaru zapalili 32 prodavnice kineskih investitora i naneli im štetu u vrednosti od 37 miliona dolara“.

Kineska ambasada u Mjanmaru apelovala je na vrh vojne vlasti da se zaustavi nasilje.

Vojna hunta u Mjanmaru uvela je danas ratno stanje u nekim kvartovima najvećih gradova, a sinoć je na državnoj televiziji najavljena direktnija vojna kontrola bezbednosne situacije u zemlji, kao i veća administrativna, sudska i vojna ovlašćenja, preneo je ranije AP.

mjanmar, protesti

EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

U gradićima Hlaing Tar Jar i susednom Svepijtiju uvedeno je ratno stanje, a na video zapisima nezavisnog medija Demokratski glas Burme čuju se rafali, a potom se i vidi nekolicina demonstranta kako beže i nose ranjenika, dok drugi pokušavaju da pruže pomoć i reanimiraju dvojicu koji ne daju znakove života.

Posle višenedeljnog vanrednog stanja, sinoć je na državnoj televiziji Mjanmara po prvi put spomenuto ratno stanje i najavljena direktnija vojna kontrola bezbednosne situacije u zemlji, kao i veća administrativna, sudska i vojna ovlašćenja, prenosi AP.

Još četvoro poginulih bilo je u gradovima Bago, Mandalej i Hpakant, ali i veliki broj ranjenih bojevom municijom i gumenim mecima, javili sui lokalni mediji.

Istovremeno, na državnoj televizija MRTV je saopšteno da je jedan policajac ubijen, a da su trojica povređena tokom protesta u Bagu, u centralnom delu Mjanmara.

U izveštaju se navodi da su demonstranti bacali kamenice na policajce i da se utvrđuje da li su koristili i vatreno oružje.

U međuvremenu, Man Vin Kaing Tan, prvi čovek grupe političara koje je vojna hunta srušila sa vlasti iako su pobedili na izborima, obećao je iz skrovišta u kojem se skriva od režima, da će „revolucija“ protiv vojne diktature biti nastavljena.

U prvom obraćanju javnosti od vojnog prevrata 1. februara, Man Vin Kaing Tan je juče poručio da „nacija sada prolazi kroz najmračnije razdoblje, ali da je svanuće sve bliže“.

Man iz ilegale predvodi grupu političara koji su odbili da priznaju vlast vojne hunte i traže od međunarodne zajednice da ih prizna kao legalnu vladu Mjanmara.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*