Mladi će se vakcinisati ili razboleti – upozoravaju stručnjaci, frontmen „Van Goga“ ima važnu poruku

Stručnjaci poručuju da mladi imaju mogućnost da prime vakcinu, ili će se razboleti. Upozoravaju da su se kod dece, i pored blažih simptoma bolesti, itekako javljale post-kovid komplikacije. Na adresu petputapet@rts.rs stižu pitanja u vezi sa vakcinacijom. Oni koji su se vakcinisali pitali su da li će i u Srbiji biti odobreno davanje treće doze i da li mogu da prime vakcinu drugog proizvođača. Nadležni kažu da odluka nije još doneta.

Među mlađima od 30 godina i dalje nema dovoljno vakcinisanih. Plaše se, kažu, vakcine ili brinu za reproduktivno zdravlje. Da li imaju razloga za zabrinutost?

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović kaže da mladi imaju dve mogućnosti – da prime vakcinu, na šta ih i sama poziva, ili će se razboleti.

„Razumem njihove strahove. Nemaju dovoljno znanja o tome da li neke vakcine, a tu možemo govoriti samo eventualno o Fajzeru, utiču na repropduktivni materijal, i genetski materijal, i brinu o svom potomstvu, što takođe vrlo pozdravljam. Ali vrlo kompetentno im kažem, RNK živi samo tri dana, za to vreme ona ne može da napravi nikakvu štetu genetskom materijalu, te ih pozivam da prime vakcinu“, poručuje Đukić Dejanovićeva.

Za decu od 12 do 18 godine odobrena je „Fajzer-Biontek“ vakcina. Zašto je važno da se i oni vakcinišu?

Načelnica službe pedijatrije Doma zdravlja u Nišu Snežana Zdravković ističe da prioritetno pozivaju roditelje one dece koja imaju i neke komordibitete, odnosno hronične bolesti, da uz saglasnost svojih supspecijalista i pregled svog izabranog pedijatra – obave vakcinaciju vakcinom proizvođača „Fajzer“.

„Na osnovu iskustva unazad godinu i po dana, činjenica je da je veći broj dece preležao kovid sa nekom blažom kliničkom slikom, ali ono što smo naučili, to je da su se i kod takve dece itekako javljale post kovid komplikacije“, upozorava Zdravkovićeva.

Bolest i izolacija, i sve što smo preživali u prethodnih 16 meseci, uticalo je i na mentalno zdravlje. Da li oni koji se već bore sa tim problemima treba da se vakcinišu?

Slavica Đukić Dejanović kaže da nema dileme da se broj osoba sa mentalnim smetnjama, posebno anksioznošću i depresivnošću povećao i da je došlo do pogoršanja funkcionisanja nekih osoba koje su već imale neke mentalne smetnje.

„Htela bih takođe krajnje kompententno da kažem, da nema kontraindikacija da bilo ko prima bilo kakav lek za mentalno funkcionisanje, ima strah od vakcine, naprotiv“, ističe Đukić Dejanovićeva.

Koliko je važan timski duh i kolektivna borba, glumac Aleksandar Radojičić pokazao je kao Balerina u Montevideu, i Bora Stanković u filmu Bićemo prvaci sveta. Ponovo ima važnu poruku.

„Svi jedva čekamo da se vratimo normalnom životu, ali kako bismo opet mogli nesmetano da se družimo na utakmicama, festivalima, žurkama, koncertima, neophodno je da budemo odgovorni i prema sebi i prema drugima. Tako da, vakcinišite se, kako bismo morali da se vratimo normalnom životu i kako bismo vratili zagrljaj u svakodnevnu upotrebu“, poručuje Radojičić.

Da li će grupa „Van Gog“ novu pesmu otpevati na „Egzitu“ u petak, još se ne zna, ali se zna da je uz ulaznicu za „Egzit“ neophodno da imate potvrdu o vakcinaciji, ili negativan pi-si-ar, odnosno antigenski test?

Zvonimir Đukić Đule ističe da žele da proslave dvadeseti rođendan „Egzita“, jer „Van Gog“ je jedna od retkih, ako ne i jedina grupa koja je bila na nultom „Egzitu“.

„Proslavićemo i 35. rođendan grupe ‘Van Gog’. Vvreme je da neizvesnost ostane daleko iza nas i da vratimo taj zagrljaj koji imamo sa publikom. Vreme je da zdravlje zameni bolest, da blagostanje zameni strah i da krenemo jedni drugima u susret, dosta je bilo tišine, dosta je bilo distance“, poručuje frontmen „Van Goga“.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*