Mleko će dva puta mesečno na kontrolu u Nacionalnu laboratoriju

Svi proizvođači mleka moraće dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić nakon obilaska Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

Ona je dodala da će analize biti besplatne, a da će svaki proizvođač dobiti smernice šta da preduzme ukoliko postoje odstupanja u kvalitetu njihovih proizvoda od evropskih standarda.

 

„To što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište“, rekla je Brnabić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će Srbija u maju ili junu dobiti Laboratoriju za bezbednost hrane, a da je Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.

Postojanje nacionalnih, akreditovanih laboratorija za kontrolu hrane važno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane.

„Doneli smo i nove pravilnike za meso, jaja…pomažemo proizvođačima da izađu na druga tržišta“, naglasio je Nedimović.

Upitan da li je Srbija uskladila sa evropskim standardima vrednosti aflatoksina u mleku on je rekao da naša zemlja „teži ka tome“, ali da je i dalje dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji 0,25 mikrograma po litru, dok je u zemljama EU 0,05 grama.

„Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Nemamo velike količine mleka da bi mogli da izvozimo u EU“, rekao je Nedimović i podsetio da je dozvoljeni nivo aflatoksina za SAD 0,5 mikrograma po litru.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU.

Naglasio je da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU.

“Srbija zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU“, rekao je Fabrici.

Dodao je da je 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko EU izdvojila za Direkciju, uloženo u rekonstrukciju centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Ministarka za evropske intergracije Jadranka Joksimović rekla je da je projekat, započet 2010.godine finansiranjem iz pretpristupnih fondova EU, bio “pred kolapsom“ zbog “nenamenskog trošenja novca i neodgovornog ponašanja prethodnih vlada do 2012.godine.

“Uspeli smo da od 2014. godine ‘otkočimo’ taj projekat znatnim izdvajanjem budžetskih sredstava da se ono što je potrošeno nadoknadi i da EU nastavi da finansira projekat u segmentima kao što su laboratorijska oprema“, rekla je Joksimović.

Ministarka je navela da je EU finansirala projekat sa osam miliona evra i da je Vlada Srbije učestvovala sa oko tri miliona evra.

“Zajedničkim radom i sinergijom uspeli smo da obezbedimo rad krovne instituciju za kontrolu kvaliteta hrane

U Srbiji nema mandarina sa povećanom količinom pesticida

Ministar Nedimović kaže da se voće i povrće koje se uvozi u Srbiju kontroliše kontinuirano i da na našem tržištu nema mandarina sa povećanom količinom pesticida.

Komentarišući to što je iz Republike Srpske vraćena jedna količina mandarina koje su stigle iz Turske, zbog veće koncentracije pesticida od dozvoljene, on je rekao da „takvih situacija kod nas nije bilo“.

„Nemamo takve mandarine, da je bilo, stavljene bi van upotrebe“, rekao je ministar i dodao da je nedavno vraćeno nekoliko pošiljki sa graničnih prelaza.

Na graničnom prelazu Batrovci uhapšeno je nekoliko ljudi koji pokušali da uvezu natruli krompir.

„Oduzeli smo im fitosertifikat na Horgošu i neko se napravio pametan pa je hteo da ode i pređe na Batrovcima. Ne znaju da imamo jedinstven informacioni sistem“, pojasnio je ministar.

Isplata goriva za poljoprivrednike krajem marta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic najavio je da će na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije biti razmotren model subvencija za dizel goriva za poljoprivrednike i da će se krajem marta, početkom aprila krenuti sa isplatama

„Imamo spreman model kako će to biti, ali prvo ćemo to podeliti sa premijerkom i ministrom finansija pa tek onda obavestiti javnost“, rekao je Nedimović.

On je dodao da susubvencije na dizel gorivo za poljoprivrednike rezultat poljoprivredne konsolidacije u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*