Momirović: Na mostu preko Save primenjujemo najsavremeniju tehnologiju u izgradnji mostova

SREMSKA RAČA –

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas u kampu kompanije Tašijapi kod radova na deonici Sremska Rača – Kuzmin sa vlasnikom kompanije Emrulahom Turanli i regionalnim direktorom Amirmehdijem Asghari, navodi se u saopštenju.

sremska, rača, most, sava

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Momirović i Turanli su se potom uputili na gradilište mosta preko reke Save kod Sremske Rače na autoputu Kuzmin – Sremska Rača, na kome se, kako je pomenuto na sastanku, od početka gradnje radovi obavljaju kvalitetno, uz upotrebu novih tehnologija i zadovoljavajućom dinamikom. U toku su betonski radovi na izradi donjeg i gornjeg stroja mosta preko reke Save, na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni stub, a u toku su radovi na izgradnji drugog. Most ima oko 5.500 kubika čeličnog materijala, koji se izgrađuje u pogonima u Istanbulu i transportuje se kamionima na gradilište. Uskoro sledi izrada hidroizolacije, asfalta i opremanje mosta. Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije .

,,Nalazimo se na budućem auto-putu Beograd Sarajevo i mi danas kada putujemo od Beograda do Sarajeva, moramo da računamo na pet i po sati vožnje. Sa naše strane smo, da bi maksimalno ubrzali radove, preuzeli na sebe da izgradimo kompletan most na Savi dužine 1320 metara, cela naša deonica na strani Republike Srbije ima 18 kilometara. Kao što je rekao gospodin iz nadzora, ovo je školski primer kako se rade mostovi“ rekao je Momirović.

momirivić, sremska, rača, most, sava

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

On je dodao da se radovi izvode u predviđenoj dinamici i da je kvalitet odličan, kao i da je početo s pripremnim radovima na trasi autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, koji će se započeti u narednim nedeljama, nakon kompletiranja projekta za izvođenje. Ministar je zamolio građane na svim lokacijama gde se izvode veliki infrastrukturni radovi da imaju strpljenja i razumevanja, jer cilj ofanzivnog tempa rada u izgradnji Srbije je upravo boljitak i porast standarda života kroz ekonomski razvoj.

Emrulah Turanli, vlasnik kompanije Tašijapi zahvalio je Vladi Srbije i ministru Momiroviću za kog je rekao da je kompaniji Tašijapi otvorio sve horizonte i pomogao da urade ovaj projekat kako treba. On je poručio Momiroviću da predsedniku Aleksandru Vučiću i Redžep Tajp Erdoganu prenese da će Tašjapi uraditi ovaj projekat najkvalitetnije moguće. ,,Ovo će biti projekat broj jedan na Balkanu, i završićemo ga pre vremena, to vam ja obećavam. Mi smo tu za narode i Srbije i Bosne“ rekao je Turanli.

Ono što je posebno interesantno, i čini ovaj građevinski poduhvat jedinstvenim u zemlji, je to da u izgradnji mosta preko reke Save prvi put na teritoriji Srbije se primenjuju roboti i posebni laseri za skidanje nečistoća sa čelika, koje pomažu da se dostigne vrhunski kvalitet čelične konstrukcije mosta. Prema rečima nadzornog organa Dragana Jocića iz JP ,,Putevi Srbije’’, na ovom gradilištu svi mladi inženjeri iz Srbije susreću se s najmodernijom građevinskom tehnologijom i pristupom u građenju mostova, što će im nesumnjivo omogućiti sticanje novih znanja i veština, navodi se u saopštenju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*