Momirović: Šandong će uz obavezno angažovanje srpskih podizvođača završiti deonicu Valjevo-Lajkovac u predviđenom roku

Beograd, 30. mart – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas sa Džangom Điančao, generalnim direktorom kompanije Šandong, ogranka u Srbiji, kako bi razgovarali o aktuelnim projektima u putnom sektoru.  Kompanija Šandong trenutno pored izgradnje deonice od Beograda do Valjeva, radi i na izradi tehničke dokumentacije za deonicu auto-puta Beograd-Zrenjanin, za koju su ministar Momirović i predstavnici kineske kompanije ustanovili da bi s radovima mogla da otpočne do kraja 2021. godine.

,,Konstatovali smo značajan napredak u realizaciji izgradnje deonice od Valjeva do Lajkovaca i imamo obećanje našeg kineskog partnera da će, uz angažovanje velikog broja srpskih podizvođača, ovu deonicu završiti u predviđenom roku.  Ovo ministarstvo daje prioritet  izgradnji nedostajuće saobraćajne infrastrukture i zato, svi potencijalni partneri u ovom procesu mogu da izraze svoju zainteresovanost i daju konstruktivne predloge “ rekao je ministar Momirović.

Predmetna trasa budućeg državnog puta je od značaja za razvoj putne mreže Republike Srbije i za međunarodnu mrežu puteva.  Deonica Iverak-Lajkovac, dužine 18,3 km predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije, omogućavajući kretanje vozila trasom Mali Zvornik (granica sa Republikom Srpskom) – Loznica – Osečina – Valjevo – Lajkovac – Ćelije – Lazarevac – Aranđelovac – Topola – Rača –Svilajnac – (neizgrađeni deo) Bor – Zaječar (granica sa Republikom Bugarskom). Time su, pored kretanja ljudi i robe unutar centralnog i zapadnog dela Srbije, stvoreni uslovi i za povezivanje delova Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, sa putnim pravcem E-763 (Beograd – Južni Jadran) i Koridorom 10, odnosno auto-putskim pravcem Beograd – Niš i u nastavku sa Istočnom Srbijom i Republikom Bugarskom.

 

,,Šandong je zainteresovan i za učešće ne samo u izvođenju putnih projekta, već i učešću u finansiranju drugih, za Srbiju značajnih investicija“ istakao je g-din Điančao.

Kompanija Šandong je više od deset godina prisutna na srpskom tržištu i za sobom ima niz uspešno završenih projekata. U narednom periodu, u okviru stručno tehničke saradanje, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture će biti predloženi  projekti od značaja za realizaciju.

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*