Može li „Agrokor” da bude vraćen Ivici Todoriću

Hrvatski biznismen tvrdi da je optužnica protiv njega i 14 saradnika povučena da bi se sprečila blamaža državnog tužilaštva

Ivica Todorić (Foto EPA-EFE/Antonio Bat)

„Siguran sam sto odsto, da će mi vratiti ’Agrokor’. Od Hrvatske neću ni evro uzeti. Ako i dobijem milijardu, sve ću uložiti natrag u Hrvatsku. Napraviću pet puta veći toranj od Ciboninog, nekadašnji simbol ’Agrokora’, za koji je najavljeno da će biti prodat”, rekao je Ivica Todorić, bivši vlasnik „Agrokora”, u zagrebačkom studiju N1, oko mesec dana pre nego što je povučena optužnica protiv njega i 14 saradnika, koji se terete da su oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Državno tužilaštvo je navelo da je to učinjeno radi boljeg razjašnjenja stvari, preneli su hrvatski mediji.

Saopštenje je usledilo posle prekjučerašnjeg privođenja više osoba među kojima su bivša tužiteljka Mirela Alerić Puklin i njen suprug, zbog sumnje da je dok je radila na slučaju „Agrokor”, odavale podatke Piruški Canjuga, optuženoj zajedno sa Todorićem.

Bivši vlasnik „Agrokora”, kazao je da je optužnica povučena da bi bila „prikrivena blamaža” državnog tužilaštva u slučaju „Agrokor”.

„Kao što sam u brojnim javnim nastupima od 2017. i tvrdio, ova optužnica protiv mene, moje porodice i saradnika koja je povučena nema nikakve veze s realnošću i stvarnim stanjem i obično je smeće. Kako je dokazima koje posedujem i potvrđeno, optužnica je napravljena protivzakonito, na osnovu kriminala”, izjavio je Todorić i naveo da je korumpiranoj vlasti i premijeru Andreju Plenkoviću došao kraj.

Da je to „blamaža državnog tužilaštva” ocenio je i hrvatski predsednik Zoran Milanović. On je prekjuče rekao da je za slučaj „Agrokor”, napravljena katastrofalna greška u veštačenju.

Sud je pre mesec dana naložio preispitivanje zakonitosti finansijskog veštačenja na kome se temelji još nepotvrđena optužnica u ovom slučaju protiv bivšeg vlasnika i njegovih saradnika.

Po izbijanju afere 2017. Todorić je pobegao u Veliku Britaniju, koja ga je godinu dana kasnije izručila Hrvatskoj. On je neko vreme bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) i zabranu napuštanja grada.

Broker Nenad Gujaničić, smatra da je mala verovatnoća da „Agrokor” bude vraćen Todoriću.

„Nema teorije da se to desi. Zaista ne mogu da procenim da li bi pred nekim sudom mogao da dobije odštetu. Veliki biznisi na Balkanu nikada nisu bili bez sprege politike. Todorićev ugled i rast imao je veze sa politikom i krajnji ishod ne možemo reći da nije imao veze sa politikom. Ali, mislim da će se teško izboriti sa državom”, naglasio je Gujaničić.

Ekonomista Danilo Šuković, kazao je da odluke suda moraju da se poštuju i treba ostaviti pravosudnim organima da ovo razreše.

„Političari ne bi trebalo da se mešaju, ali oni zarad političkih poena daju izjave i komentarišu sudski proces. Kada je reč o vraćanju imovine, ukoliko bi sud tako odlučio Todorić bi najverovatnije bio novčano obeštećen, pod uslovom da je promenjena namena i ako imovina ne može da mu bude vraćena u fizičkom stanju”, naveo je Šuković.

Jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi, koncern „Agrokor” sa više od 50.000 zaposlenih u Hrvatskoj i kompanijama u drugim državama s prostora bivše Jugoslavije, početkom 2017. nije mogla probleme sa likvidnošću više da pokrije kreditima sa Zapada i od ruskih državnih banaka Sber i VTB pozajmljuje gotovo 1,5 milijardi evra.

Kriza nije ni na taj način rešena, „Agrokoru” pada kreditni rejting, i hrvatska vlada iste te godine pokreće postupak prinudne uprave u koncernu i postupak protiv Todorića i saradnika.

Nakon što je Ante Ramljak, prinudni upravnik koncerna, objavio konsolidovani izveštaj grupe, potvrđeno je da imovina ove kompanije vredi 2,89 milijardi evra manje nego što je to prikazivao Ivica Todorić. Iz revizije je isplivao detalj koji je bio posebno atraktivan za javnost. U najkraćem – Ivica Todorić je kompanijski novac trošio za luksuzna letovališta, helikoptere, brodove i avionske karte…

Ubrzo potom, donet je i leks „Agrokor” kojim je sva Todorićeva imovina nacionalizovana. U okviru ovog koncerna u Srbiji su poslovali trgovinski lanac „Merkator”, „Mg mivela”, „Kikindski mlin”, „Nova sloga”, „Frikom” i „Dijamant”, ali su ova preduzeća na zahtev ruskih banaka bila izuzeta od tog zakona i nisu potpala pod upravu Anta Rimljaka. Ruska Sber banka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi „Frikom” i „Dijamant”, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Poverenici i dobavljači „Agrokora” postigli su dogovor i koncern opterećen velikim dugovanjima preuzimaju pod novim imenom „Fortenova”, gde dve ruske banke imaju gotovo 50 odsto deonica.

„Fortenova” je u martu ove godine preuzela „Merkator”, a „Frikom” i „Ledo” su prodati krajem septembra za 650 miliona evra.

Todorić je nedavno objasnio kako je zaradio na „Ledu” koji je kupio za 23 miliona maraka. Na pitanje novinara N1, zašto se zadužio pod ogromnim kamatama kod ruskih banaka on je odgovorio:

„Od ’Leda’ koji nije vredeo ništa napravio sam fabriku koja je vredela milijardu. Imam dokumente. Ja se jesam zaduživao za to, ali sam manje plaćao, nego što sam zarađivao. Na ’Ledu’ sam zaradio čistu milijardu. Mene su kamate koštale 1,7 miliona evra i plaćao sam ih više nego moji konkurenti. Zaduživao sam se jer sam u Hrvatskoj gradio.”

Todorić je kazao da je napravio najveću i najmoćniju kompaniju, što je umetnost, ali da mu je ona oteta.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*