Multimedijalni performans Labata Rovnjeva u SNP-u

Tvorac eklektičnog sastava Svaromfal i kreator akustičnih skulptura na kojima izvodi koncerte Vladimir Labat Rovnjev najavljuje za Tanjug svoj multimedijalni performans „Svetlost središta“ 21. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Vladimir Labat Rovnjev je nesvakidašnji umetnik koji već četrdeset godina svojim jedinstvenim artističkim izražajem zaokuplja pažnju domaće, ali i svetske kulturne javnosti .

 

U iščekivanju svečulnog doživljaja na koncertu 21. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Vladimir Labat uvodu gledaoce u neobični svet Akustičnih skulptura Labat, priča o kreativnom stvaralaštvu kao životnoj energiji, otkriva tajnu percipiranja stvarne stvarnosti i definiše sopstvenu viziju smislenog bitisanja.

Za njega bi se moglo reći da je oličenje renesansnog stvaraoca. Bavi se vajarstvom, slikarstvom, poezijom, muzikom, heraldikom…

Labat Rovnjev za Tanjug kaže da je zanatlija.

„Zanat je predivna veština i znati bilo koji zanat je u današnje tehnološki savršeno vreme postala privilegija, a manuelni rad neprocenjivo iskustvo. Ponosan sam što u mom ateljeu postoji šesnaest zanata kroz koje mogu da materijalizujem svoje snove, a još sam srećniji što je ta igra zaokupila nove mlade ljude koji sa velikom strašću i inspiracijom realizuju svoje umetničko biće. Pogled na kreaciju koja oživljava upotrebom najrazličitijih materijala i načina izrade, a koja je nekad bila samo ideja, mašta i želja, donosi onaj mir koji je potvrda ljudskosti, ali istovremeno i nemir koji je pokretačka snaga u večitom traganju za savršenim oblikom, zvukom, bojom,“ kaže Labat Rovnjev.

Kada se neko nađe ispred jedinstvenih Akustičnih Labat skulptura ima dilemu da li se nalazi ispred vajarskog dela ili instrumenta.

Umetnik napominje da nije važno znati pred čim se stoji.

„Nema potreba da se po svaku cenu definiše neko delo koje poništava granice između različitih umetnosti i spaja ih u potpuno novu tvorevinu koja zaokuplja sva čula.

Važno je da budete potpuno otvoreni, radoznali i spremni na gledanje i slušanje bez kraja jer suština ovih skulptura i jeste da objedine prostor i zvuk ali da ga ne definišu mernim jedinicama. Uvek se pitam da li oblik , materijal skulpture i način njene izrade određuju zvuk, njegovu boju i tonalitet, ili je potpuno obrnut redosled. Dok svirate na ovakvim skulpturama neretko imate utisak da se one pred vama menjaju I oblikuju u skladu sa zvucima koji se iz njih razlivaju“, kaže Labat Rovnjev.

On dodaje da su Akustične Labat Skulpture nastale kao jaka unutrašnja potreba da aktivira svoje kompleksno umetničko biće ispitivanjem granica različitih disciplina i pokuša da inicira neka nova dešavanja.

Prema njegovim rečima, Svaromfal (Svetlost središta) je eklektičan muzički sastav orjentisan na ARS integralnu improvizaciju sa elementima duhovne i džez muzike.

„Svi članovi su zavedeni umetnošću i zauvek zarobljeni, svetlošću, muzikom i zvukom. Pored moje supruge, mog mlađeg sina i dva sjajna mlada momka, na koncertu u Novom Sadu će nam se pridružiti i svetski priznata džez imena Hamid Drejk i Vilijam Parker. Još jednom ćemo pokušati da uhvatimo, razumemo i prenesemo svaki personalni ton, akord, harmoniju i lepotu muzike, ali i svih drugih čulnih doživljaja i da zajedno sa publikom to sve doživimo, proživimo i zadržimo tu novootkrivenu svetlost u središtu našeg bića“, kazao je Labat Rovnjev.

On je izrazio uverenje da će koncert biti nezaboravan događaj, kako za njega tako i za sve prisutne u sali Srpskog narodnog pozorišta.

„Iz iskustva znam kako ljudi reaguju na zvukove koje možda i po prvi put čuju i doživljavaju. Ne volim da govorim da je to što se dešava tokom multimedijalnog spektakla nekakva magija ili čudo, jer je istina da tokom performansa dolazi do buđenja potencijala svakog pojedinca ponaosob. Svi smo mi senzitivna bića i svako od nas nosi u sebi božansku iskru koju okrepljujući i stvaralački tonovi lakše i brže inspirišu i pokreću“, kazao je Labat Rovnjev.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*