Muzej: Gubimo status ustanove kulture

Prirodnjački muzej u Beogradu kako je saopšteno danas iz ove ustanove gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije
Prirodnjački muzej u Beogradu Foto: Fejzbuk/Prirodnjački muzej, BG
Foto: Prirodnjački muzej u Beogradu Foto: Fejzbuk/Prirodnjački muzej, BG

BEOGRAD: Prirodnjački muzej u Beogradu kako je saopšteno danas iz ove ustanove uskoro gubi svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Kako se navodi, utisak je da je ovakva zamisao doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme“, poručuju u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.

Kako dodaju,125 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej je još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

„Osim jednog zvaničnog razgovora 25. januara ove godine, kada je donedavnom pomoćniku ministra predočeno neslaganje sa namerama o pripajanju Prirodnjačkog muzeja resoru zaštite životne sredine, daljih podrobnijih i zvaničnih informacija i kontakata s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja nije bilo. Pokušaji uspostavljanja dijaloga od strane Prirodnjačkog muzeja nisu nailazili na odziv nadležnih u Ministarstvu kulture“, navedeno je iz ove ustanove.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je, inače, osnovan 1948. godine na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović rekao je za Tanjug da se sutra očekuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture na tu temu.

DSS,DS,SSP o sudbini Prirodnjačkog muzeja

BEOGRAD: Povodom saopštenja Prirodnjačkog muzeja o nameri pripajanja ove institucije resoru zaštite životne sredine reagovale su danas pojedine opozicione stranke protiveći se mogućem gašenju Prirodnjačkog muzeja kao samostalne ustanove.

Demokratska stranka Srbije navodi da se radi o činjenici koja brine stručnu javnost, kao i, kako kažu, svakog onog kome je stalo do očuvanja naše kulturne i prirodne baštine te traži da se oglasi Ministarstvo kulture.

„Ministarstvo kulture i informisanja je dužno da objasni razloge zbog kojih se instituciji koja je osnovana 1895. godine i tokom 125 godina rada postigla impozantne uspehe u oblasti nauke, muzeologije i pedagogije, oduzima status samostalne ustanove“, navodi se u saopštenju DSS-a.

Ova stranka tvrdi da je planom detaljne regulacije bloka na Vračaru između ulica Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve, predviđena mogućnost rušenja zgrade sadašnjeg Prirodnjačkog muzeja koja je, kako navode, vredno arhitektonsko nasleđe grada Beograda.

Demokratska stranka je takođe saopštila da se duboko protivi nameri da se Prirodnjačkom muzeju ukine status samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete nakon 125 godina koja bi trebalo da se pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a Stranka slobode i pravde ističe da je reč o „nezapamćenom skandalu“ i uništavanju istorijske celine na Vračaru.

SSP optužuje vlast kako je navodno sve smišljeno da bi se investitor „dočepao“ atraktivne lokacije na kojoj se nalazi Prirodnjački muzej.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*